Polen Gdansk
Gdansk

Krakau wordt steeds vaker ontdekt als een ideale bestemming voor een stedentrip. Veel bezoekers worden verrast door de charme en gezelligheid van deze stad. Maar naast Krakau heeft Polen nog meer steden die net zo verrassend zijn. Maak kennis met 3x anders Polen!


Hanzestad Gdansk

Wroclaw: het ”Venetië van Polen”

Werelds Warschau

Gdansk was ooit één van de belangrijkste Hanzesteden in Polen. Deze historie is vandaag de dag ook zeker nog terug te zien in de stad. Aan de Ulica Dluga, de Lange Straat, imponeerden de Hertogen hun bezoekers in de Gouden Eeuw met prachtige gebouwen. Vandaag de dag is het echter een mooie boulevard om te bewandelen en om indrukwekkende gevels te bewonderen. Gdansk is de hoofdstad van Pommeren en ligt aan de Oostzee. Dit betekent dat je ook het strand kunt bezoeken tijdens een trip naar Gdansk. Een uitstekende plek hiervoor is Sopot. Sopot heeft een breed zandstrand en veel gezellige cafés en restaurants.

Deze bijnaam is ontstaan door de ligging aan de rivier Oder. Wroclaw is een knusse, kleurrijke stad. Het grote marktplein Rynek is gelegen in het hart van de stad. Het plein staat vooral bekend vanwege de kleurrijke gebouwen en mooie architectuur. Dit plein is een ideaal startpunt om Wroclaw verder te ontdekken. Steek de rivier Oder over bij de Tumski brug. Deze brug hangt vol met slotjes van geliefden van over de hele wereld. Aan de overkant van de brug bevindt zich dan het eiland Ostrów Tumski. Dit is een rustig gedeelte van de stad met bezienswaardigheden als de Holy Cross St. Bartholomew basiliek en de St. John’s kathedraal.

Ontdek de hoofdstad van Polen! Veel Poolse steden, waaronder Krakau, zijn niet of nauwelijks beschadigd geraakt in de Tweede Wereldoorlog. Warschau werd daarentegen compleet verwoest. De stad is na de oorlog herbouwd en dit gebeurde op basis van oude foto’s, afbeeldingen en schilderijen. Zo ontstond er een nieuw Warschau dat er net zo uitzag als in de 17e en 18e eeuw. De westoever van de rivier de Wisla is het meest bezocht. Hier zijn ook de Oude Stad (Stare Miasto), de financiële wijk én het Paleis van Cultuur en Wetenschappen te vinden. In Warschau is er genoeg te bewonderen.

Warschau Polen
Warschau

Ben jij al klaar voor 3x anders Polen? Of eerst liever nog wat reistips lezen?