Bologna

Rood gepleisterde gebouwen, smalle steegjes en op elke hoek van de straat de lekkerste eetgelegenheden. We hebben het over de Italiaanse stad Bologna. Deze oude universiteitsstad staat onder de Italianen ook wel bekend als ‘de stad met vier bijnamen’. Dit zijn La Grassa, La Rossa, La Dotta en La Turrita. Waar komen deze bijnamen vandaan en waarom is een stedentrip naar Bologna er absoluut één om aan je lijstje toe te voegen?

Bologna ligt in de regio Emilio-Romagna. Hier zijn nog niet zoveel toeristen te vinden. Dit ligt in Noord-Italië, net onder het bekendere Lombardije. Voor een korte stedentrip is het de ideale bestemming. Het stadscentrum is compact, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden om je enkele dagen te vermaken. Bovendien is de stad een perfecte uitvalsbasis om steden in de omgeving te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan Rimini, Modena en Parma. Benieuwd geworden? Lees snel verder over Bologna met haar vier bijnamen.

La Grassa

In de naam Bologna hoor je één van de bekendste gerechten van Italië terug: pasta bolognèse. Hier hoef je geen kenner van de Italiaanse keuken voor te zijn. De kenmerkende rode pastasaus vindt hier zijn oorsprong. Echter is dat niet het enige kenmerkende Italiaanse product uit de regio Emilio-Romagna. Parmaham, Parmezaanse kaas, mortadella en salami komen hier ook vandaan. Bijnaam La Grassa (de vette) komt dan ook zeker niet geheel uit de lucht vallen. Ooit al één van deze gerechten geproefd?

La Rossa

Zet een paar stappen binnen het stadscentrum en je begrijpt waar de bijnaam La Rossa (de Rode) vandaan komt. Veel gebouwen zijn hier bijvoorbeeld voorzien van kenmerkend rood, oranje of bruin pleisterwerk en rode daken. Hoogbouw kom je hier bijna niet tegen. Tientallen kilometers aan bogen zorgen ervoor dat je zowel bij veel zon als bij regen verdekt door de stad kunt banjeren. Bezoek vanaf het centrale plein ook Piazza Maggiore en basiliek San Luca. Vanaf de basiliek heb je een mooi uitzicht.

La Dotta

Eén van de belangrijkste gebouwen van Bologna is het universiteitsbureau. Dit werd al in het jaar 1088 gebouwd. Hier heeft de stad haar derde bijnaam – La Dotta (de geleerde) – dan ook aan te danken. Nog steeds is de stad één van de populairste steden in Italië onder de studenten. Naast het prachtige universiteitsgebouw wordt vooral de gezellige sfeer in Bologna door studenten gewaardeerd. In het noorden van Bologna vind je bijvoorbeeld de universiteitswijk. Leuk om te bezoeken!

La Turrita

Al vanaf de Middeleeuwen had Bologna een unieke skyline. De stad was namelijk zo’n honderd torens rijk die over het centrum verspreid waren. De oorsprong van deze torens is echter niet zeker. Men denkt dat de meeste privébezit waren van rijke families. Tegenwoordig kun je nog zo’n 20 van deze torens bezichtigen. Hiervan is de bekendste Le Due Torri: Garisenda en Asinelli. Deze twee scheve torens staan naast elkaar en zijn één van de belangrijkste symbolen van La Turrita (de getorende).

Bologna

Kortom, Bologna is een fantastische bestemming! Meer lezen over Italië? Lees de tips van onze Italië experts!