Vind je het lastig om te bepalen waar je volgende reis naartoe gaat? Bij de Jong Intra Vakanties ontbreekt het nooit aan mooie verhalen. Wie kan je immers beter om advies en inspiratie vragen dan onze eigen collega’s? Vandaag vertelt Heleen over de reis die zij met de ferry van Stena Line naar Scandinavië maakte. Ben je benieuwd hoe een overtocht met de ferry eraan toe gaat en of dit aan te raden is? Lees dan snel verder!

De vakantie van Heleen

Als er één bestemming geschikt is om te roadtrippen, is het Scandinavië wel. De auto inpakken, kinderen op de achterbank en de vakantie kan meteen beginnen. Via de Duitse snelwegen ben je in ongeveer 5 tot 8 uur in Kiel in het noorden van Duitsland. Hiervandaan vertrekt onder andere de Stena Line cruiseferry naar Göteborg in Zweden.

Tips voor het inchecken bij Stena Line

Het inchecken op grote cruiseferry’s gaat heel makkelijk. Je volgt de aanwijzingen van het personeel op en sluit achter in de rij aan. Vanuit de auto overhandig je je reispapieren bij het incheckhuisje en je ontvangt de keycard voor je hut en eventuele informatie over faciliteiten aan boord. Het is handig om thuis al een aparte tas in te pakken met slaap- en toiletspullen, een boek, spelletje en wat je nog meer nodig hebt aan boord. Tijdens de overtocht mag je namelijk niet meer op het autodek. Bovendien is het prettiger om alles al bij de hand te hebben, dan wanneer je op het moment zelf in de uitlaatgassen nog allerlei spullen uit de koffers moet halen. Wij waren in elk geval goed voorbereid.

Als het gevaarte zich in beweging zet en je de kustlijn steeds verder ziet verdwijnen, bekruipt me altijd een nostalgisch Titanic-gevoel. Je mist de uitzwaaiers op de kade, maar het gevoel aan boord is beduidend anders dan in een vliegtuig of trein. Er is aan boord overigens genoeg te doen. Lekker eten, een beetje winkelen, er zijn bars, je kunt overal goed zitten (bij goed weer ook buiten op het zonnedek) en rondwandelen. Overnachten doe je in een binnen- of buitenhut, standaard of lekker luxe. In de hutten zijn handdoeken, een douche en uitstekende bedden. De kwaliteit van de WiFi is wisselend, maar even offline is óók wel eens lekker. Kinderen vinden zo’n hut in elk geval geweldig.

Uitgerust en met een uitgebreid ontbijt in je maag, gaat het ontschepen net zo makkelijk als het inschepen. Rond 09:30 rijd je van de boot af, rechtstreeks de stad in. Je kunt vanaf Göteborg alle kanten op: richting het zuiden van Zweden, naar Stockholm of langs de kust in noordelijke richting naar Noorwegen.

Nooit te hard rijden in Noorwegen

Zodra je de weg op gaat in Scandinavië, merk je het verschil met Nederland. Iedereen rijdt relaxed en hufterig weggedrag kom je eigenlijk nooit tegen. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 60 en 80 kilometer per uur. Hou je er maar aan, want ooit ben ik in Noorwegen op de bon geslingerd omdat ik 100 km/u reed op een weg waar je 80 mocht. De uiterst vriendelijke Noorse politie hield me aan en ik mocht bij hem in de auto mijn overtreding op video bekijken. De man maakte excuses dat hij me moest beboeten en meldde dat het bedrag rond de 6000 Noorse Kronen zou liggen. Dat werd omrekenen, de uitkomst niet kunnen geloven, nóg een keer vragen maar ik had het echt goed verstaan én goed omgerekend: een week of vijf later viel er een bekeuring van € 625,- op mijn deurmat. Ik mocht in termijnen betalen, maar dat deed te veel pijn. Ik heb het bedrag direct overgemaakt en nooit meer 1 kilometer te hard gereden.

In Zweden zijn geen tolwegen, maar als je de grens met Noorwegen oversteekt, krijg je te maken met het vernuftig automatisch tolsysteem. Rond Oslo, maar ook op sommige stukken snelweg, bruggen en tunnels. De Noren hebben geen tolhuisjes en gedoe met muntjes of contant betalen. Thuis meld je je aan via de website www.autopass.no waar je je kenteken, creditcardnummer en aankomst- en vertrekdatum kunt registreren. Onderweg kun je gewoon doorrijden en na thuiskomst ontvang je in je mailbox een rekening met specificaties van al je tolroutes en de tarieven.

“Autorijden is óók onderdeel van de vakantie”

Ik houd van autorijden. In Zweden kan het soms wat saai zijn op de kaarsrechte wegen met alleen maar bossen aan weerszijden. Maar Noorwegen is des te afwisselender. De fjorden, die je met een lokale ferry moet oversteken, de ruige hoogvlakte Hardangervidda waar we een sneeuwballengevecht hebben gehouden, de machtige Hardangerbrug, de 24,5 kilometer lange tunnel tussen Laerdal en Aurland en de Nationale Toeristenroutes, die stuk voor stuk bijzondere uitzichtpunten hebben. Onderweg lekker picknicken bij een ouderwetse ‘P’, uitzicht over een fjord, potje voetballen of een selfie maken met je hoofd in de wolken. Het autorijden is óók onderdeel van de vakantie en niet alleen een manier om van A naar B te gaan.

De terugreis met Stena Line gaat even comfortabel als de heenreis. Na 2,5 week is een einde gekomen aan de vakantie en kan ik beginnen met het uitzoeken van mijn foto’s. En plannen maken voor de volgende reis!