autovakanties benodigdheden

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, moet je misschien wel meer meenemen dan wanneer je kiest voor het vliegtuig. Dit komt natuurlijk ook omdat je je auto zo vol kunt stoppen als je zelf wilt. Maar per Europees land zijn er, wanneer je met de auto op vakantie gaat, ook een hoop andere regels waarvoor je het een en ander mee moet nemen. Bereid je dus goed voor en voorkom dat je een boete krijgt! Wij hebben de benodigdheden van populaire autovakantielanden op een rijtje gezet. Zo zijn al je autovakanties goed voorbereid!

Autovakanties door heel Europa

In heel Europa is het verplicht een gevarendriehoek in je auto te hebben. Ook in Nederland. Dit is voor het geval je met pech komt te staan, en je gevarenlichten het niet doen, andere automobilisten weten dat je met pech staat. Je plaatst de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter van je auto en altijd in de richting van het verkeer waarvoor jouw auto gevaar oplevert.

België

In België is het verplicht een gevarendriehoek te gebruiken bij pech of een ongeval. Daarnaast is ook een veiligheidshesje verplicht. Het veiligheidshesje moet voldoen aan de EN471-norm. Deze regel stelt dat het hesje fluorescerend oranje, geel of rood mag zijn en voorzien moet zijn van retro-reflecterende banen. De bestuurder van de auto is verplicht een hesje aan te doen bij pech of een ongeval. Het is verstandig om ook voor de overige inzittenden een hesje mee te nemen zodat zij ook opvallen wanneer ze in dit soort situaties uit de auto komen.
Auto’s met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en brandblusser bij zich hebben. Het wordt geadviseerd om ook wanneer je auto een Nederlands kenteken heeft deze benodigdheden mee te nemen om een eventuele discussie te voorkomen.

Bekijk hier onze autovakanties naar België.

autovakanties in Parijs

Frankrijk

Naast de gevarendriehoek is het in Frankrijk ook belangrijk om veiligheidshesjes en een alcoholtest bij je te hebben. Net als in België dient het veiligheidshesjes te voldoen aan de EN471-norm. De bestuurder van de auto is verplicht een hesje aan te doen bij pech of een ongeval. Het is verstandig om ook voor de overige inzittenden een hesje mee te nemen zodat zij ook opvallen wanneer ze in dit soort situaties uit de auto komen.
Sinds 1 juli 2012 is het verplicht om in Frankrijk een ongebruikte alcoholtest in je auto te hebben. Mocht je als bestuurder geen test bij hebben, word je bij een politiecontrole niet beboet. Wél kunnen ze je meenemen naar het politiebureau om daar een test af te nemen of kunnen ze je verplichten een test te komen en binnen een aantal dagen naar het bureau te komen met het aankoopbewijs. Zonde van je vakantietijd dus!

Bekijk hier onze autovakanties naar Frankrijk.

Duitsland

Ook in Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje (EN471-norm) en verbanddoos in je auto te hebben. Daarnaast zijn twee wielkeggen verplicht wanneer je auto (of camper) en caravan of aanhangwagen meer wegen dan 750 kilogram.
Wanneer je in de winterperiode naar Duitsland gaat komt daar nog eens bij dat je bij winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw of ijs- of rijpvorming) verplicht winterbanden onder je auto moet hebben. Deze winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvlok symbool (3PMSF). Ook zijn sneeuwkettingen verplicht wanneer dit wordt aangegeven (vaak in bergachtige gebieden). Veel Duitse steden hebben een milieuzone waarin een milieusticker verplicht is. Deze zones worden met borden aangegeven en alle auto’s en campers moeten een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto’s met een buitenlands kenteken en elektrische auto’s.
Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, München en Oberhausen. De hele lijst vindt je hier.

Bekijk hier onze autovakanties naar Duitsland.

Kroatië

In Kroatië is het verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Wanneer je met de auto en een aanhangwagen of caravan gaat is het zelf verplicht om twee gevarendriehoeken aanwezig te hebben. Daarnaast zijn ook veiligheidshesjes verplicht. Deze dienen ook te voldoen aan de EN471-norm. Verder zijn ook een verbanddoos en reservelampen verplicht. Je hoeft enkel geen reservelampen te hebben wanneer je auto is uitgerust met xenon-, neon- of led verlichting.
Mocht je met een bedrijfsauto op vakantie gaan is ook een brandblusser verplicht.
Let op dat wanneer je met de auto naar Kroatië reist, je voor Slovenië en Oostenrijk een vignet nodig hebt.

Bekijk hier onze autovakanties naar Kroatië.

autovakanties in Italië

Italië

Wanneer je op vakantie naar Italië gaat is het verplicht om voor iedere inzittende en veiligheidshesje bij te hebben en te dragen bij pech of een ongeval. Deze hesjes dienen conform de EN471-norm fluoresceren geel, oranje of rood te zijn en retro-reflecterende banen te hebben.
Daarnaast is ook een gevarendriehoek verplicht wanneer je met de auto in Italië rijdt.
In de periode van 15 november tot en met 15 april is het in bepaalde regio’s in Italië verplicht om of winterbanden onder de auto te hebben of goed passende sneeuwkettingen om de banden te hebben. In dit geval zie je een blauw of groen bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo.

Bekijk hier onze autovakanties naar Italië.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt dat je naast een gevarendriehoek ook veiligheidshesjes en een verbanddoos in je auto hebt wanneer je hier op vakantie gaat of er doorheen reist. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de Europese EN471-norm.
Naast deze benodigdheden is het in Oostenrijk verplicht een tolvignet voor het voertuig te hebben. Dit vignet is nodig voor alle Autobahnen en Schnellstrassen. Tegenwoordig kan je kiezen of je een tolvignet sticker wilt, deze moet je op de autoruitplakken, of een digitaal vignet dat wordt gekoppeld aan het kenteken. Er zijn verschillende geldigheidsduren voor de vignetten namelijk 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar en je koopt deze online of bij een tankstation vlakbij de Oostenrijkse grens.

Bekijk hier onze autovakanties naar Oostenrijk.

Zwitserland

In Zwitserland is enkel een gevarendriehoek verplicht in je auto. Een veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn niet verplicht, maar een aantal van deze dien je wel te hebben wanneer je vanuit Zwitserland een uitstapje maakt naar omliggende landen of op doorreis bent.
Ook is het verplicht om op alle autosnelwegen een tolvignet voor de auto te hebben. Wanneer je een auto met caravan hebt dien je voor deze combinatie 2 vignetten aan te schaffen. Een vignet is een kalenderjaar geldig, hier worden december voorafgaand en januari erna bij gerekend. Mocht je deze zomer dus een vignet voor Zwitserland kopen, is deze geldig tot en met 31 januari 2021.

Bekijk hier onze autovakanties naar Zwitserland.

Lees ook onze tips voor een lange autorit, zodat je goed voorbereid op reis gaat!