Heb je zin om nog een paar dagen er tussen uit te gaan? We geven je groot gelijk. Daarom hebben we voor jou de vijf mooiste zonnige steden op een rijtje gezet. Zodat je met nog heerlijk weer kan genieten van deze prachtige steden.

Zonnige steden - Rome

Rome

Het oude Rome in Italie is één van de mooiste zonnige steden van Europa en perfect voor een stedentrip of vakantie. Rome is een grote culturele schatkist waar je tal van indrukwekkende bezienswaardigheden kunt bekijken. Absolute aanraders zijn onder andere Vaticaanstad, de Sint-Pieterskerk, het Colosseum en de Trevi-fontein. Naast de vele bezienswaardigheden zijn er ook heel veel parken en musea te bezoeken. In Rome kan je daarnaast lekker eten en leuk uitgaan in hippe cafés en clubs. De schilderachtige straten met gezellige pleinen, winkels en terrassen zijn erg uitnodigend. Ontdek zelf deze prachtige stad! Alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar en je waant zich in één groot overzichtelijk, bijna dorps, openluchtmuseum. Er is een metronetwerk (2 lijnen), maar dat hoeft je eigenlijk niet eens te gebruiken als je redelijk ter been bent. Alles is te belopen en dicht bij elkaar en het is hier genieten.

Zonnige steden herfst - Napels

Napels

Napels is een van de ruigste steden van Italië. Het is een typisch Zuid-Italiaanse stad, met alle drukte en chaotische straatbeelden die daar bij horen. Napels heeft helaas door de lokale maffia een wat slechte reputatie. Wat bezoekers soms doet besluiten om niet naar Napels te gaan. Eeuwig zonde, want Napels is een prachtige, écht Italiaanse stad met volop bezienswaardigheden en vele goedkope mogelijkheden om te shoppen. Napels is de pizzastad bij uitstek. Het recept voor de pizza margherita komt oorspronkelijk uit Napels. Belegd met zorgvuldig geselecteerde tomaten, basilicum en buffelmozzarella smaakt hij hier echt op zijn best. Het kan dus niet anders of u bestelt hem een keer tijdens uw stedentrip naar Napels. Een andere lieveling is de pizza marina, met zeevruchten. Omdat Napels direct aan zee ligt, eet men er veelvuldig verse vis en schaaldieren. Ook zoetigheid schuwen de Napolitanen niet. Neem dolci, zoete hapjes, als toetje, of koop ze tijdens uw slentertocht door de stad. Baba en zeppola di San Giuseppe zijn typisch Napolitaanse gebakjes.

Zonnige steden herfst - Athene

Athene

Athene is rijk aan historie. Om de haverklap sta je er oog in oog met ruïnes, aantrekkelijke gebouwen en musea vol antieke artefacten. De Akropolis is het belangrijkste punt. Bovenop dit rotsplateau prijkt het Parthenon, de tempel gewijd aan de godin Pallas Athene. Het bouwwerk heeft fraaie zuilen en een schitterend aanzicht dat van verre opvalt, zeker als het ’s avonds mooi verlicht is. In Athene zit je zeker goed als je van musea houdt. In het Nationaal Archeologisch Museum, een van de grootste musea van Griekenland. Hier zie je ontelbare schatten uit de Oudheid. Veel van deze vondsten kwamen uit de bodem omhoog tijdens de aanleg van de metro, vanaf 1992. Een aantal schatten wordt daarom tentoongesteld bij de metrohaltes.

Maar… Athene is meer dan antieke vazen en bronzen beelden, Athene is vooral ook Griekenland. En dat betekent: het ultieme vakantiegevoel! Je begrijpt dat meteen als u koers zet naar Plaka, de pittoreske oude buurt met neoklassieke huizen in allerlei kleuren, lieve tuintjes en geplaveide steegjes. Plaka is een doolhof waarin verdwalen helemaal niet erg is. Je tikt er de leukste souvenirs op de kop en kunt er heel gezellig eten en drinken, tegen spotprijzen.

Zonnige steden herfst - Venetië

Venetië

Venetië kan er niets aan doen, ze brengt gewoon iedereen het hoofd op hol. Nergens vind je een stad die zo bol staat van de romantiek. Wie met zijn geliefde in een gondel onder de Brug der Zuchten doorvaart en hem of haar precies op dat moment kust, zal voor eeuwig in de liefde verbonden zijn. Wie de eerste keer in Venetië komt, staat perplex. Je stapt recht in het decor van een wondermooi openluchtmuseum. Hoe heeft men deze stad, aan en ín het water, zo kundig weten te bouwen? Hoewel Venetië de meest toeristische stad van Italië is – gewoonlijk een reden om ergens weg te blijven – is het echt een fantastische ervaring om hier te zijn. Alles zindert van de romantiek en de stad is tot in de kleinste hoeken en gaten doordrongen van een rijke geschiedenis. Zet deze stad dan ook zeker op je lijstje van zonnige steden om te bezoeken.

Porto

De stad Porto heeft een echte beroemdheid voortgebracht. Want wie waagt er zich tijdens een stedenreis naar dit zonnige oord nu niet aan een glaasje dieprode of helderwitte portwijn? Steek de indrukwekkende Dom Luisbrug over, en bezoek een van de wijnkelders in de hooggelegen wijk Vila Nova de Gaia.

Vanwege het historische karakter heeft de UNESCO een deel van het centrum op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dankzij de gelden die hierbij vrijkwamen hebben de Portugezen de kans gekregen de oude middeleeuwse buurten, die in verval waren geraakt, grondig aan te pakken. Zo heeft de pittoreske wijk Ribeira, met haar smalle straatjes opgebouwd tegen de rots, de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. En nu nog wordt er druk gerestaureerd en gerenoveerd. Porto herbergt een schat aan culturele en architectonische erfenissen.

Heb jij ook zin om één van onze zonnige steden te bezoeken? Bekijk hier alle stedentrips bij de Jong Intra Vakanties.