Venetië, de historische “stad van het water” in het noordoosten van Italië heeft een magische aantrekkingskracht op bezoekers vanuit de hele wereld. De kanalen, de gondels, het fantastische eten en de schat aan geschiedenis maken de stad een perfecte bestemming voor een romantisch uitstapje. Wil je zelf ontdekken welke bezienswaardigheden Venetië rijk is? Wij drukken je op het hart: neem de tijd voor je stedentrip Venetië en dompel je onder in het Italiaanse, goede leven.

Canal Grande

Het Canal Grande is het belangrijkste en grootste kanaal van Venetië. Het is zo’n 3,5 kilometer lang en varieert in breedte van 30 tot 70 meter. Je kunt het zien als de “hoofdweg” van de stad en aan dit kanaal staan de mooiste paleizen en Venetiaanse huizen. Je verplaatst je over het kanaal met de zogenaamde Vaporetto, de waterbus. Natuurlijk kun je ook een tochtje met zo’n typische gondel maken, maar dat is echt veel leuker op de kleinere kanaaltjes van de stad.

Venetië - Canal Grand San Marco

San Marco plein

Het San Marco plein is het toeristische hart van Venetië en het ligt aan het grote kanaal. Het plein is het laagste punt van de stad, waardoor het in de wintermaanden vaak onder water staat. Op dit indrukwekkende plein staat de overweldigende San Marco Basiliek, die absoluut een bezoek waard is. Op het plein zitten hordes duiven, je kunt ze als je wilt zelfs uit je hand laten eten.

Bezienswaardigheden Venetië | San Marco plein

Campanile

De Campanile van Venetië staat ook op het San Marco plein. Het is een bakstenen klokkentoren van ruim 98 meter hoog met vijf klokken. Je kunt de toren beklimmen, dan wordt je na een flinke klim beloond met een geweldig uitzicht over de stad.

Venetië - Campanile

Venice Biënnale

De Venice Biënnale is een tweejaarlijkse, internationale kunstmanifestatie die al sinds 1895 bestaat. In 2017 is er een heel bijzonder kunstwerk te zien, genaamd “Support”. Lorenzo Quinn maakte twee enorme handen die uit het water opdoemen om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. De handen lijken de gevel te ondersteunen en zijn te zien tot eind november 2017.

Venetië - Support

Dogepaleis

Ook het Dogepaleis staat aan het San Marco plein. De doge was vroeger de leider van de Republiek Venetië. Dit paleis is bijzonder omdat het niet religieus is, maar wel gebouwd is in gotische stijl. Het was niet alleen de residentie van de doge, maar huisvestte ook kantoren van verschillende politieke instituten en juristen.

Venetië - Dogepaleis

Brug der zuchten

Aan de achterkant is het Dogepaleis door de brug der zuchten verbonden met de gevangenis. Veroordeelden liepen vroeger via deze brug naar de kerkers en zagen hier voor de laatste keer het daglicht.

Venetië - Brug der zuchten

Rialto brug

De Rialto brug loopt over het Canal Grande en is de oudste van de 4 bruggen over het kanaal. Er zijn wat winkeltjes op de brug en aan de noordwest zijde vind je een versmarkt, waar je de mooiste producten kunt kopen.

Venetië - Rialto

Murano

Murano is een eilandje in de Venetiaanse lagune dat veel bekendheid dankt aan het originele Murano glas. De glasblazers werkten vroeger in Venetië, maar door het gevaar voor brand in de smalle straatjes moesten ze verhuizen naar Murano. Tegenwoordig koop je er de mooiste kunstwerken van glas in de vele ateliers.

Venetië - Murano

Gallerie dell’Accademia

In de Gallerie dell’Accademia hangen werken van de grote Venetiaanse meesters uit de 14e tot de 18e eeuw. Het museum is gevestigd in drie gebouwen langs het Canal Grande en het beroemdste werk dat je er kunt vinden is waarschijnlijk de “Mens van Vitruvius”.

Venetië - Man van Vitruvius

Libreria Acqua Alta

Als je van boeken houdt moet je als je in Venetië bent echt naar de Libreria Acqua Alta. Het is volgens velen de meest bijzondere boekhandel ter wereld. Je vindt er stapels boeken en het is ook een waar toevluchtsoord voor katten, die er heerlijk liggen te dutten op de bergen literatuur.

Venetië - Libreria Acqua Alta

Venetië is een prachtig oord, maar ook een toeristische trekpleister. Ga dus op zoek naar idyllische achteraf straatjes om te eten en drinken. Je doet er ook goed aan om de stad buiten de zomermaanden te bezoeken. Dan is het een stuk rustiger en ook minder warm.

Zelf ontdekken welke bezienswaardigheden Venetië rijk is?

Heb je na het lezen van deze tips wel zin in een stedentrip Venetië en wil je alle bezienswaardigheden zelf ontdekken? Boek dan jouw stedentrip, inclusief vervoer en verblijf bij de Jong Intra Vakanties. Bekijk alle accommodaties hier.