Het noorden van Duitsland is bij Nederlanders vooral bekend als Bremen en Hamburg, maar je ontdekt hier zoveel meer. De Hanze – het historische handelsverbond van de vele steden langs de Noordzee en Oostzee – zorgde voor een enorme culturele rijkdom in de steden langs de kust en rivieren in het noorden van Duitsland.

3x Duitse Hanzesteden

Hamburg

De Hanzestad Hamburg, gelegen aan de rivier de Elbe, is volgens vele reizigers de mooiste metropool in het noorden van Duitsland. Hamburg heeft flair en internationale allure. Het is de enige stad in Europa met een meer midden in de stad, omgeven door statige gebouwen, gezellige terrasjes, cafés en restaurants. Ontdek Hamburgs historische Speicherstadt en maak kennis met het Hamburg van vandaag en morgen: HafenCity.

TIP: BRENG TIJDENS UW VERBLIJF IN HAMBURG EEN BEZOEK AAN CAFÉ ‘ALEX’ AAN DE BINNENALSTER.

Bremen

Bremen aan de Weser is een van de mooiste Hanzesteden in het noorden van Duitsland. Karakteristiek voor Bremen zijn het raadhuis en het standbeeld van de mythische ridder Roland (beide staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst) op de historische Marktplatz, de Schnoor (de oudste wijk van de stad met smalle steegjes en terrasjes), de traditierijke Böttcherstrasse en de Domkerk. En niet te vergeten: de wereldberoemde ‘Bremer Stadsmuziekanten’ uit het sprookje van de gebroeders Grimm.

Wismar

Ook Wismar behoort tot de Hanzesteden, al is deze kleine stad in het noorden van Duitsland minder bekend. Onterecht vinden wij, want Wismar behoort tot de best bewaarde Hanzesteden aan de Oostkust. De straatjes in het centrum en rond de markt met het mooie paviljoen ‘Wasserspiele’ zijn sinds eeuwen onveranderd. In tegenstelling tot andere, grotere Duitse steden heeft Wismar de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan, wat resulteert in een mooi inkijkje in de pracht en rijkdom van de Hanze.

En één uniek eiland

Rügen

Witte badplaatsen met romantische promenades, eindeloze stranden, tunnels van beukenbomen en kliffen van meer dan honderd meter hoog. Het grootste eiland in het noorden van Duitsland heeft het allemaal.

Rügen is bij veel Nederlandse vakantiegangers nog relatief onbekend, maar Duitsers komen er zelf graag om vakantie te vieren. En dat snappen we maar al te goed. Rügen is een compact eiland, maar groot genoeg om je een paar dagen te vermaken. Je ontdekt er uitgestrekte zandstranden, waar het in de zomer goed vertoeven is, of waar je heerlijk kunt uitwaaien. Daarnaast zijn in Nationalpark Jasmund imposante krijtrotsen tot wel 120 meter hoog te zien.

 Tip: een ritje met de Rasender Roland is leuk voor iedereen die Rügen bezoekt. De Rasender Roland is een stoomtrein uit 1895 en brengt je van Putbus naar Göhren, of andersom natuurlijk. 

Nieuwsgierig geworden naar een autorondreis door het noorden van Duitsland? Bekijk de volledige reis op onze website!