Wil jij weten wat je kunt doen in de Duitse regio, de Eifel? Lees dan deze blog over de top acht plekken tijdens een vakantie in de Eifel. En naast deze bezienswaardigheden is er natuurlijk nog meer te zien. Ontdek waarom de Eifel een geliefde vakantiebestemming is bij de Nederlanders.

1. Lindenquelle

Bij de Lindenquelle is het mogelijk om water direct van de natuurlijke bron te drinken. Het gebouw is al bijna 200 jaar oud en is recent grondig gerestaureerd. De bron zelf is veel ouder en al ontdekt in de 18e eeuw.

Het water van de Lindenquelle zou geneeskrachtige werkingen hebben. Eind 19e eeuw was het bronwater zo populair dat het meerdere internationale prijzen won. Het werd zelfs naar de andere kant van de wereld verscheept. Door overmatig gebruik kwam de bron bijna droog te staan, waardoor er in de jaren 60 besloten is om de bron te beschermen.

2. Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en een absolute culturele trekpleister. Er zijn tal van historische bouwwerken te vinden, die de stad een bijzondere sfeer geven. Een aantal hoogtepunten nemen je terug naar de Romeinse tijd, waaronder de beroemde Kaisertermen en het Romeinse Amfitheater. Ook later bouwwerken, waaronder de Trierer Dom en het Kürfurstliches Palais zijn indrukwekkend en je vindt ze niet voor niets terug op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Trier | Plekken in de Eifel

Een niet te missen bezienswaardigheid is de bekende stadspoort Porta Nigra. Deze ‘Zwarte Poort’, de naam die hij kreeg doordat het zandsteen steeds verder verkleurd, werd in het jaar 100 gebouwd en is een zeer goed bewaarde oude Romeinse stadspoort. Je vindt de Porta Nigra aan het einde van de gezellige winkelstraat in het hart van Trier.

3. Nürburgring

Als je van snelle auto’s, adrenalinekicks en beruchte circuits houdt, dan is een bezoekje aan het circuit in Nürburg zeker de moeite waard. Het circuit is in 1925 aangelegd rondom het kasteel Nürburg. Het circuit wordt ook wel de Groene Hel genoemd en is in de jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire circuits. Daarom is dit ook een van de plekken in de Eifel die je gezien moet hebben.

De Nürburgring is het hele jaar door geopend voor publiek, mits er geen races of werkzaamheden zijn. Zorg dat je banden genoeg profiel hebben en je remmen in orde zijn voor een rondje op de Groene Hel. De beroemde hellende bocht van de Nürburgring-Nordschleife heeft menig bolide afgeschreven…

4. Monschau

Ben jij gek op echte authentieke dorpjes? Dan is Monschau een aanrader! Dit typische Duitse dorpje ligt in een diepe kloof waar de rivier de Rur doorheen stroomt. Tijdens een wandeling van het centrum kom je veel musea en boetiekjes tegen. Het plaatsje heeft tal van leuke bezienswaardigheden, zoals Het Rode Huis uit de 18e eeuw, het Fotografie- en filmmuseum, de Glasblazerij en Biermuseum Felsenkeller. Dit plaatsje is ook het perfecte startpunt voor wandelingen en fietstochten door Nationaal Park Eifel.

Tip: Monschau is overdag drukbezocht met dagjesmensen. In de avonduren keert de rust wat terug en een overnachting in het dorpje is daarom zeker een aanrader. Verblijf bijvoorbeeld een nacht in Hotel Michel & Friends.

Monschau | Plekken in de Eifel

5. Burg Satzvey

In het oude centrum van Mechernich-Satzvey, ten zuidwesten van Bonn, staat het prachtige, eeuwenoude kasteel Burg Satzvey. Deze burcht stamt uit de 14e eeuw en is nog in een perfecte staat. Hier worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd, zoals heksenmarkten en ridderspelen, die prima passen in de Middeleeuwse sfeer van het kastaal. De Eifel staat bekend om zijn mooie kastelen, maar Burg Satzvey is zeker één van de mooiste.

6. Birresborn

Birresborn verdient zeker een tussenstop of zelfs een hele wandeldag. De Eishöhlen – de ijsgrotten – buiten het dorp zijn iets heel speciaals en gelegen in de prachtige omgeving van de Vulkaneifel, een oud vulkanisch gebied in Duitsland, waar je ook de beroemde Maren vindt. Deze meren zijn ontstaan doordat oude, dode vulkanen volliepen met regenwater.

Birresborn is een van de oudste dorpjes in de Eifel en niet heel toeristisch. Dus ideaal om mooie wandelingen te maken ver weg van het massatoerisme. In het centrum kan je gratis parkeren.

7. Monreal

Voor een authentieke sfeer moet je het dorp Monreal bezoeken. Tussen de oude stenen bruggen, vakwerkhuizen en de Löwenburg waan je je even in de Middeleeuwen. Het dorpje is goed te verkennen te voet.

Maak een wandeling vanuit het dorp naar de Philippsburg. Het beklimmen van de toren van de Philippsburg is gratis en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de bossen van de Eifel en het dorp.

Monreal | Plekken in de Eifel

8. Bad Munstereifel

Nog een van de unieke plekken in de Eifel is Bad Münstereifel. Het is zeker al de moeite waard om de eeuwenoude stadsmuur met zijn originele stadsporten en torens te bekijken. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

Wanneer je door Bad Münstereifel wandelt, zal je snel merken dat er veel bruggetjes zijn, het riviertje de Erft loopt dwars door het stadje. Langs de rivier vind je lokale winkeltjes, boetieks, kleine restaurantjes enzovoort. Minder authentiek, maar ook de echte shoppers zullen zich thuis voelen in Bad Münstereifel door de grote City Outlet.

Ben je na het lezen van deze blog ook geïnteresseerd in een vakantie naar deze mooie plekken in de Eifel? Bekijk hier al onze reizen.