10 tips om écht ontspannen te reizen met de kids
10 tips om écht ontspannen te reizen met de kids

Vakantie, wat kun je eraan toe zijn. Toch is het als je kinderen hebt vaak een hele toer om de reis naar die heerlijke vakantiebestemming vlotjes te laten verlopen. Wij geven je hieronder 10 tips die je hopelijk helpen om de reis te veraangenamen. Niet alleen voor je kids, maar ook voor jou.

 1. Haal ze niet uit hun ritme

  Kinderen hebben behoefte aan structuur, daarom kun je jouw vakantie het beste zó plannen dat het normale (slaap)ritme van je kroost niet wordt aangetast. Bij de Jong Intra Vakanties gaat dat heel gemakkelijk, want hier kies je zelf je vliegtijden. Niet meer midden in de nacht richting het vliegveld dus, maar gewoon rond het middaguur als jij dat prettig vindt. Voor jezelf ook veel relaxter, toch?

 2. Zorg dat je zelf relaxed bent

  We snappen dat je op vakantie gaat om uit te rusten, maar niemand heeft er iets aan als jij al voor vertrek stijf staat van de vakantiestress. Een goede voorbereiding is het toverwoord. Begin ruim een week van tevoren met inpakken en doe elke dag een huishoudelijk klusje. Zo hoef je niet je hele huis de boenen én alle koffers in te pakken vlak voordat je vertrekt. Regel ook tijdig iemand die zorg draagt voor de post, plantjes en achterblijvende huisdieren.

 3. Maak inpaklijsten

  Inpaklijsten nemen je veel denkwerk uit handen. Dat klinkt dwangmatig, maar het verkleint de kans op chaos. Maak één keer een simpel Word bestandje waarin je alles noteert wat mee moet en print deze steeds uit voordat je gaat pakken. Toch iets gemist toen je op je vakantie was of had je juist veel te veel bij je? Dan is je lijstje zo aangepast. Je kunt ook verschillende lijsten maken, bijvoorbeeld voor wintersport en zonvakantie, of voor ieder gezinslid één.

 4. Neem afleidingsmateriaal mee

  Ken je de tas van Mary Poppins nog, waar steeds weer nieuwe spullen uit kwamen en waar de Banks- kinderen eindeloos door gefascineerd waren? Die truc kun jij ook toepassen. Zorg voor kleine cadeautjes zoals een paar viltstiften, een Donald Duck of een kleurboek en je hebt weer een uurtje stilte afgekocht. Vermijd cadeautjes die geluid maken, je snapt wel waarom.

 5. Vergeet de favoriete knuffel niet

  Een slapend kind is gemakkelijker in de omgang dan een doodmoe, jammerend kind, dus je wilt er alles aan doen om het slapen te bevorderen. Vergeet dus nooit, nooit, om de favoriete knuffel van je oogappel mee te nemen. Want dat zal niet alleen je reis, maar ook je vakantieweken danig beïnvloeden. Dus, wie staat er bovenaan je inpaklijst? Juist: Broer Konijn / Berenkind / Ollie Olifant / vul maar in.

 6. Maak het comfortabel met een dekentje en een kussentje

  Om het je kindje comfortabel te maken tijdens de reis doe je er verstandig aan om een dekentje en een kussentje mee te nemen. Zo creëer je vrij eenvoudig een semi-comfortabele slaapplek als je moet wachten op het vliegveld en zit de kleine comfortabel in het vliegtuig, in de auto of in de bus.

 7. Zorg voor genoeg eten en drinken

  Om het normale ritme te waarborgen kun je voor het ontbijt krentenbollen of eierkoeken meenemen en voor tussen de middag belegde broodjes. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je kinderen de hele reis zoet houdt met snoep, maar een beetje verwennerij mag best. Maak bijvoorbeeld een zakje met wat zoete traktaties maar wissel ook af met snoepgroente of een klein zakje chips. In de auto is het handig om een thermosfles thee mee te nemen, maar bij een vliegreis zul je na de douane of in het vliegtuig drankjes moeten kopen voor onderweg. Probeer cola en andere frisdranken te vermijden, hier worden de kids vooral heel erg druk van. Neem ook wat vochtige doekjes mee tegen plakhanden.

 8. Laat ze een film kijken

  Als de kids normaal gesproken lang zoet zijn met filmpjes kijken op youtube, kan een draagbaar dvd-spelertje of een tablet waar offline films op staan uitkomst bieden. Hiermee zijn de kinderen waarschijnlijk een hele film lang zoet en het mooie is, je hebt vast genoeg dvd’s of opslagruimte om ze de hele reis geboeid te houden. Leuker is het natuurlijk als ze ook wat afwisseling krijgen in de vorm van “ik zie, ik zie wat jij niet ziet of andere spelletjes waar het hele gezin aan meedoet.

 9. Gun ze de tijd om te pauzeren en te spelen

  Heb je een lange autoreis voor de boeg waar je zo snel mogelijk vanaf wilt zijn? Benader het eens anders. Zodra je in de auto stapt ben je op vakantie en heb je dus alle tijd. Dat zwembad in Zuid-Frankrijk ligt er morgen namelijk ook nog wel. Veraangenaam de reis met een uitgebreide picknick langs de Route du Soleil of ga een half uurtje voetballen. Zo stapt iedereen weer vol goede moed de auto in.

 10. Zorg voor zonneschermpjes

  Er is weinig zo vervelend als een scherp zonnetje dat in je ogen schijnt tijdens de autorit. Datzelfde geldt voor de kinderen. Zorg dus voor zonneschermpjes op de ruiten achterin, want als de kinderen vervelend worden van urenlang zon in hun ogen is dat hun goed recht.