Wil je op een relaxte en duurzame manier dé steden van Portugal ontdekken? Maak dan kennis met twee heerlijke steden: Porto en Lissabon.

Porto

De tweede stad van Portugal heeft alles voor een goede stedentrip. Het hart van de stad is de rivier de Douro, met zijn schilderachtige en oergezellige zuidoever. Maar liefst 6 bruggen verbinden Porto met Vila Nova de Gaia aan de overkant van de rivier. De metalen bruggen Ponte Dom Luis I en de Ponte Maria Pia zijn de echte iconen van de stad. Ponte Dom Luis I wordt ook wel de ‘omgekeerde Eiffeltoren’ genoemd. Dat is niet zo gek, want deze brug is rond 1880 in Portugal gebouwd door een voormalig leerling van Gustav Eiffel.

Portwijn proeven in Porto

Om portwijn in Porto te proeven hoef je alleen maar de rivier over te steken naar Vila Nova de Gaia, het stadsdeel aan de zuidkant van Douro. Tussen de charmante gebouwen zijn de portwijnhuizen van de bekende merken gevestigd, waar je het rode, vloeibare druivenmengsel uit Portugal kunt proeven.

Azulejos

Waar je ook kijkt, overal in Porto zie je Azulejos, prachtige getegelde mozaïeken gevels, vloeren, muren en plafonds. De bekendste is het stationsgebouw São Bento. Dit is overigens een van de mooiste stations ter wereld. Ook een bezoek aan de unieke kerk Capela das Almas is met 16.000 Portugese tegeltjes de moeite waard.

Lissabon

‘De witte stad’ is de romantische naam die Lissabon vaak krijt toegedicht. De hoofdstad van Portugal ligt aan de oever van de Taag en strekt zich uit over 7 heuvels. Je vindt er ook brede winkelavenues, pleinen en fonteinen.

Castelo de São de Jorge

Dit kasteel mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan Lissabon. Het kasteel staat op een 110 meter hoge heuvel in de wijk Alfama, waardoor je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het kasteel werd gebouwd door de Moren op de resten van een vesting uit de 5e eeuw, toen Portugal werd bewoond door de Visigoten.

Pastéis de Nata

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder Pastéis de Nata (Pastel de Nata) te hebben geproegd. Dit is een overheerlijk custard taartje uit Portugal. Pastéis de Nata worden ook wel Pastéis de Belém genoemd. Dit Portugese gebakje is groot geworden in de wijk Belém. Een bakkerij in deze wijk hefet de Pastéis beroemd en berucht gemaakt. Het recept is strikt geheim. Er zijn in totaal maar die mensen die het kennen.

Tip: Pak in lISSABON DE BEROEMDE GELE TRAM, LIJN 28, DOOR DE SMALLE EN STIJLE STRAATJES VAN DE STAD.

Zin gekregen om Porto en Lissabon te combineren? Of interesse in een andere stedentrip? Neem een kijkje in ons inspirerende stedentrip magazine.