Geschreven door Heidi Vermeer van Reiscreaties.

Nadat we een maand op Bali hebben rondgereisd, staat een rondreis Sumatra op onze planning. Op ons lijstje stond Sumatra, al ver voor Corona, in de top 5. We hebben het geluk gehad dat we in de afgelopen jaren al veel van Indonesië hebben mogen zien en daar kunnen we de komende tijd ook Sumatra bij schrijven. Sumatra wordt beschreven als één van de mooiste eilanden van Indonesië. Met vulkanen, schitterende jungles, indrukwekkende watervallen, groene rijstvelden, prachtige valleien en tropische stranden is dat ook niet zo gek. Daarbij komen de meeste reizigers naar noord-Sumatra om orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Je maakt de meeste kans om deze schitterende dieren te spotten in Bukit Lawang.

Onze reisplanning voor rondreis Sumatra

Via De Jong Intra hebben we een rondreis op maat uitgekozen die zich voornamelijk in het noorden van Sumatra afspeelt. De jungle en het Tobameer staan daarbij centraal.

Reisplanning per dag

Dag 1 – Aankomst Medan
Dag 2 – Tour door de stad
Dag 3 – Medan – Tangkahan
Dag 4 – Tangkahan river safari
Dag 5 – Tangkahan – Bukit Lawang jungle tocht per jeep
Dag 6 – Jungle trekking Bukit Lawang
Dag 7 – Bukit Lawang – Bragstagi
Dag 8 – Bragstagi – Samosir (Toba meer)
Dag 9 – Tour over Samosir eiland
Dag 10 – Vrije besteding op Samosir eiland
Dag 11 – Samosir eiland – Medan einde tour

Dag 1 – Aankomst in Medan

Medan is de op drie na grootste stad van Indonesië. Je kunt Medan relatief makkelijk bereiken omdat het internationale vliegveld van Medan vluchten uit andere delen van Indonesië ontvangt. Ook vanuit Maleisië, Thailand en Singapore is Medan goed bereikbaar.

Dag 2 – Een tour door de stad

Medan heeft een rijke Nederlandse historie en is de hoofdstad van Sumatra. Het is geen stad waar je heel lang wilt blijven om hem uitgebreid te ontdekken maar Medan heeft zeker zijn charme. Er zijn ruim voldoende plekken om heerlijk te eten en van de plaatselijke Sumatraanse keuken te genieten waar de invloeden van de grote Chinese gemeenschap zeker te ontdekken en te proeven zijn. Eerlijk is eerlijk: het blijft een grote stad waarvandaan je vertrekt om het echte Sumatra te gaan ontdekken.
Zoals veel grote steden in Azië is er een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Wij hebben het bij een bezoek van de Raja Al-Mashun moskee, ook wel de grote moskee van Medan genaamd, gehouden en het paleis van de sultan van Deli, die recht tegenover elkaar liggen. Het paleis dateert uit 1888 en de moskee werd in 1909 voltooid. Zowel het paleis als de moskee zijn door de Nederlander Theodoor van Erp ontworpen. Dat is toch een leuk feitje.

Dag 3 – Van de hoofdstad naar Tangkahan

Een autorit van 4 à 5 uur van Medan naar Tangkahan laat zien waarom Indonesië de grootste producent is van palmolie. Kilometers lang zie je de palmolieplantages liggen. De palmbomen staan in kaarsrechte lijnen als je de verte in kijkt. Best schokkend om te zien dat er zoveel vierkante kilometers aan palmbomen zijn gepland. Je wilt er bijna niet aan denken hoeveel oerwoud daarvoor gekapt moet zijn in de loop der jaren. De mensen die hier wonen zijn op een of andere manier genoodzaakt verbonden met het winnen van palmolie.

Gelukkig is er bij aankomst in Tangkahan voornamelijk oerwoud te vinden. Op de kruising van de Batang rivier en de Buluh rivier hebben wij een overnachting bij Mega Inn cottages. Schitterend gelegen aan de rivier en alleen bereikbaar via een hangbrug. De accommodatie is eenvoudig maar zeker een topverblijf. Er is een restaurant waar heerlijke gerechten worden geserveerd en aan een koud drankje bij de bar is ook gedacht. Het personeel is uiterst behulpzaam en erg vriendelijk. Een rondleiding door de tuin of omgeving is bijna een must voor het personeel. Met trots en plezier leggen zij van alles uit over wat er allemaal groeit en bloeit, een verse rijpe ananas wordt voor je geplukt en gesneden. Je hoeft er alleen maar van te genieten.

Dag 4 – Tuben en jungletrekking met gids

Vroeg op vandaag want er is veel te doen en te beleven. We beginnen met een wandeling door de jungle in de omgeving. Onderweg krijgen we uitleg over het leven van de mensen hier in Tangkahan. Palmolieproductie is ook hier erg belangrijk in het dagelijks leven. Door goede voorlichting en bewustwording onder de lokale bevolking is de kap van het regenwoud nagenoeg gestopt en is de weg ingeslagen om hier het ecotoerisme op gang te krijgen. Wij gaan vandaag op pad met Fran.

Eenmaal bij de rivier aangekomen, gaan we tuben. Autobanden worden aan elkaar geknoopt tot een groot drijvend vlot en we stappen de stromende rivier in. Het is echt een hele leuke en avontuurlijke manier om de rivier en aan weerskanten de jungle te ontdekken. Onderweg krijgen we nog meer uitleg over de bomen, planten en dieren die we tegenkomen. Na een tijdje stoppen we ergens langs de oever van de rivier om een korte wandeling naar een kleine maar mooie waterval te maken. Bij de waterval aangekomen staat er een heerlijke lunch op ons te wachten. Natuurlijk eerst even zwemmen bij de waterval en daarna heerlijk lunchen. Genieten!

Dag 5 – Reisdag per jeep naar Bukit Lawang

Bukit Lawang: wat moet je ervan vinden? Vanaf de hangbrug naar ons hotel heb je een mooie kijk op de wild stromende rivier. Je merkt meteen dat het zogenaamde ecotoerisme hier floreert. Na een tijdje wennen aan dit plekje zie ik de charme er wel van in. Ik zie hier ook voor het eerst op Sumatra wat meer buitenlandse toeristen rondlopen. We komen hier allemaal met één doel: een jungletrekking met de kans op het treffen van de orang-oetan. Eigenlijk is dit de enige plek op de wereld waar de Sumatraanse orang-oetan nog te vinden is.

De rit per jeep van Tangkahan naar Bukit Lawang heeft zich voornamelijk door de palmolieplantages afgespeeld. Ergens is het een dubbel gevoel om massaal op zoek te gaan naar de oorspronkelijke bewoners van dit regenwoud terwijl die met uitsterven worden bedreigd. De Sumatraanse tijger, neushoorn, schubdier, gibbon en olifant zijn de zeldzame dieren die je hier in dit gebied kunt treffen. Dus de wandelschoenen aan, flessen water en muggenspray mee en aan de wandel. Morgenvroeg om 7 uur gaan we ervoor.

Dag 6 – Jungletrekking Bukit Lawang

Na een snel maar heerlijk ontbijt in het restaurant van Bukit Lawang Eco Lodge gaan we op pad. Gewapend met lange broek, goed schoeisel, water en liters met muggenspray, zijn we er klaar voor. Tamam, onze gids, is er ook al vroeg bij. Als hij het restaurant binnenloopt, merk je meteen dat dit een man met veel ervaring is. Helemaal klaar voor de tocht komt hij ons ophalen en vertrekken we naar de dichte jungle. Spannend! Op het gemak laat hij ons aan de luchtvochtigheid en het enigszins steile parcours wennen. We komen even op adem terwijl hij ons uitlegt over het gebied dat we vandaag gaan ontdekken.

Al vrij snel worden we gewezen op de mogelijke aanwezigheid van de vriendelijke oranje mensapen een klein stukje verderop. Na een paar minuten staan we oog in oog met deze wonderlijke oranje reus, hoog in de bomen hangt moeders met haar 4-jarig kind op wat vruchten van de rubberboom te kauwen. Met haar, bijna droevige gezicht kijkt ze ons aan terwijl ze er eens goed voor gaat zitten. Haar kind laat ze voor het gemak verder klimmen naar een hoger gelegen tak. Wat een magisch moment om zo in de vroege ochtend mee te maken.

Als we verder lopen, horen we de Thomas leaf aapjes ofwel Funky Monkey’s al door de
boomkruinen slingeren. Deze grappige punkers leven alleen in Sumatra en zo hebben we al snel de twee bijzondere bewoners van het Gunung Leuser National Park gespot. Dit park is best bijzonder aangezien dit het enige plek in de wereld is waar je de tijger, neushoorn, olifant en orang-oetan in één gebied kan treffen. Na een tijdje treffen we nog een orang-oetan stelletje hoog in de bomen. Orang-oetan’s leven normaal gesproken solitair tenzij de moeder een kind heeft, dan blijft ze 6 tot 7 jaar bij haar kind. Daarna leeft ze weer alleen. Het zien van dit stelletje is dus best bijzonder.

Verder de jungle in komen we nog zoveel moois tegen, eeuwenoude bomen en verschillende dieren en insecten laten het belang van dit regenwoud nogmaals tot ons doordringen. Langzaam zakken we af naar de rivier. Daar eten we vers fruit en maken we ons klaar voor het tuben. Stroomafwaarts terug naar Bukit Lawang ervaren we vanaf onze opgeblazen binnenband de wild stromende Bohorok rivier en zien we links en rechts het immense oerwoud nog eens voorbij komen. Absoluut een aanrader voor wie een beetje avontuur en natuur niet schuwt.

Dag 7 – Reis naar Brastagi

Na het ontbijt staat de chauffeur op ons te wachten. Vandaag rijden we naar Brastagi. Deze stad ligt tussen twee vulkanen ingeklemd en ligt hierdoor op een belangrijk punt in Sumatra: de vruchtbare grond in combinatie met de hoogte van het gebied zorgt ervoor dat groenten en fruit hier optimaal groeien, net als de koffiestruiken. Brastagi is vooral bekend om zijn passievruchten. Echter is er ook een schaduwzijde aan de ligging tussen twee vulkanen. De Sinabung vulkaan is na zijn uitbarsting in 2010 na 400 jaar een actieve vulkaan geworden, met op 10 augustus 2020 zijn laatste uitbarsting. Ook de kleinere Sibayak vulkaan is nog steeds actief maar kan wel beklommen worden. Naar het schijnt is het een van de makkelijkst te bereiken vulkaankraters van Sumatra.

In Brastagi aangekomen vallen we met onze neus in de bloemen: de plaatselijke jaarlijks terugkerende bloemen- en fruitcorso is in volle gang. Een drukte van belang in de straten van dit stadje. Overal zijn versierde huizen en auto’s te zien en op de bloemen- en fruitmarkt is het een drukte van jewelste. Na een wandeling door de gezelligheid komen we aan bij ons hotel, Sinabung Hills Hotel genaamd. Dit groots opgezette hotel heeft een prachtig uitzicht op de vallei.

Dag 8 – Een lange reisdag naar het Samosir eiland

We verlaten het koele Brastagi al redelijk vroeg in de ochtend. Er staat ons een lange trip naar het Tobameer te wachten. Dit meer is met zijn 100 bij 30 kilometer het grootse meer in zuidoost-Azië. In dit meer ligt Samosir eiland. Op het Samosir eiland zie je de karakteristieke bouwstijl van de Tabo Bataks, de oorspronkelijke bewoners van dit eiland. Onze gids komt van dit eiland en stamt af van één van de koningen op het eiland. Hij weet ons onderweg naar ons hotel een hoop te vertellen. Eenmaal aangekomen bij ons hotel voor de komende drie nachten, zien we de prachtige ligging van de Tabo Cottages. De grote tuin en zwembad die grenst aan het Tobameer maken het een heerlijke plek. Onze kamer heeft een prachtig uitzicht over de tuin, het meer en de bergen op de achtergrond.

Dag 9 en 10 – Relaxen aan het meer en een tour over het eiland

Onze gids Jasper heeft het al de hele reis over zijn geliefde Samosir eiland en het Tobameer. In alles merk je zijn trots over deze magische plek en zijn roots. Om die reden wil hij ons graag meenemen over het eiland en de culturele hoogtepunten laten zien. Wij bezoeken een Batak dorp zoals dat er hier honderden jaren geleden uit moet hebben gezien. De kenmerkende Batak huizen liggen in een kluitje om een centraal plein. Je ziet aan alles dat het een toeristische opzet is geworden compleet met de bekende uitgang met tientallen souvenirwinkeltjes waar geen ontkomen aan is.

Later doen nog een dorpje aan van de Tomok. Ook hier weet onze gids heel veel over te vertellen, mede omdat hij een afstammeling is van de laatste koning van dit kleine Batak koninkrijk. Indrukwekkend om te zien en te horen hoe Jasper met veel passie over deze koningen weet te vertellen. De zon begint behoorlijk te branden dus we besluiten terug naar het hotel te gaan om bij het zwembad te relaxen en van het uitzicht over het meer te genieten. De dag erna relaxen we nog een dagje om vervolgens weer verder te vliegen. Deze keer gaan we Maleisië.

Een rondreis Sumatra is echt een aanrader. Uiteraard is er veel meer te ontdekken hier en hebben wij voornamelijk de bekende bezienswaardigheden in het noorden van Sumatra bezocht. Zeker reden om nog eens terug te komen en wat langer door Sumatra rond te trekken.

Wil je meer lezen over de mooiste verre bestemmingen? Klik dan hier.