Een rondreis door Denemarken

Denk je aan Denemarken, denk je al snel aan hoofdstad Kopenhagen met de bekende Kleine Zeemeermin of aan attractiepark Legoland Billund, maar het Scandinavische land is veel meer dan dat. Op en langs de meer dan 400 eilanden die Denemarken rijk is, vind je prachtige stranden, leuke dorpen, tal van activiteiten voor jong en oud én overal de typisch Deense hygge: een begrip dat zich lastig laat vertalen, maar het meest in de buurt komt van de Nederlandse gezelligheid. We nemen je mee op rondreis door Denemarken.

Van Zuid- naar Noord-Jutland

Schiereiland Jutland is misschien wel de populairste regio voor een rondreis Denemarken en dat is niet voor niets. Jutland is namelijk een ideale bestemming om met het gezin te bezoeken. De stranden zijn hier breed, de landschappen prachtig, steden sfeervol maar gemoedelijk en – niet geheel onbelangrijk – je rijdt er vanaf midden-Nederland in ongeveer acht uurtjes naartoe.  Jutland is het grootste schiereiland van Denemarken en ook het meest veelzijdige. Meteen in het zuiden ligt het middeleeuwse stadje Ribe, waar veel herinneringen aan de Vikingen terug te vinden zijn. Maar ook steden als Kolding en Aarhus zijn zeker een bezoekje waard.

Noord-Jutland heeft weer geheel zijn eigen charme. Hier kom je voor lange wandel- en fietstochten, sportieve (water)activiteiten en woeste zeeën. Toch een dagje naar de stad? Dan raden we Aalborg aan. Deze levendige universiteitsstad heeft een bijzondere troef in handen: de gelukkigste mensen van Denemarken schijnen híer te wonen. Best bijzonder, aangezien de stad lange tijd bekend stond als industriestad vol fabrieken. Tegenwoordig vind je in deze oude panden hippe eettentjes, culturele centra en staat de stad vol met moderne architectuur. Ideaal voor een dagtochtje!

Reis je met kinderen, mag je een bezoek aan Legoland Billund Denemarken natuurlijk niet overslaan. Hoewel ook menig ouders hart hier sneller zal gaan kloppen: zoveel LEGO en DUPLO heb je nog nooit bij elkaar gezien. Attractiepark Legoland is écht voor jong en oud. In DUPLO Land vermaken de kleinsten zich in de speeltuin, terwijl oudere kinderen op safari gaan op de Afrikaanse savanne. En echte durfallen? Die halen hun hart op in één van de achtbanen.

De andere Deense schiereilanden

Naast Jutland is Seeland één van de bekendere Deense streken. Dit eiland is het meest oostelijk gelegen en je vindt hier ook hoofdstad Kopenhagen. Op een rondreis door Denemarken zal je Seeland dus niet snel overslaan. Kopenhagen is een fijne stad om een paar dagen door te brengen, voor zowel cultuurliefhebbers als voor liefhebbers van écht lekker eten: een aantal van ’s werelds beste restaurants zijn hier gevestigd. Plan je bezoekje wel op tijd, want om een plekje in één van deze restaurants te bemachtigen is een reservering – soms al maanden van tevoren – geen overbodige luxe.

Maar Seeland is meer dan alleen Kopenhagen. Naast een prachtige natuur – al vind je die in heel Denemarken – staat de regio ook bekend om de kastelen in het noorden. Er zijn er meerdere de moeite waard, maar Slot Kronborg in Helsingør in het bijzonder. Dit Renaissance kasteel is tot op heden vrijwel helemaal intact gebleven en staat wereldwijd bekend als het decor van Shakespeare’s Hamlet.

In het midden van Denemarken vind je eiland Funen: het tweede grootste eiland van het land. De bijnaam ‘Tuineiland’ heeft Funen niet voor niets: hier kom je voor de mooiste parken en tuinen. Bezoek Odense, de geboortestad van Hans Christiaan Andersen of de westelijker gelegen stad Kolding, waar het Trapholt Museum voor moderne kunst gevestigd is.

Heb je de tijd voor jouw rondreis Denemarken, raden we een bezoek aan Bornholm aan. Dit eiland, bekend als rotseneiland, is gelegen tussen Zweden en Polen in. Het is de perfecte bestemming voor een strandvakantie Denemarken maar ook actievelingen hoeven zich hier niet te vervelen: de natuur is prachtig en leent zich perfect voor lange kajaktochten of rotsbeklimmingen.

Reizen door Denemarken

Denemarken is een perfecte Europese bestemming om met eigen vervoer heen te gaan. Je rijdt vanuit Nederland via Duitsland in zo’n 8 uur naar het zuiden van het land. Wil je eiland Seeland bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om vanuit Duitsland een ferryovertocht maken direct naar Rødby. De wegen in Denemarken zijn goed en het verkeer is overzichtelijk en ontspannen. Houd er wel rekening mee – omdat het land uit zoveel schiereilanden bestaat) dat er redelijk wat bruggen zijn waar tol wordt geheven. Op sommige plekken kun je een veerboot nemen. Hiervoor kun je vooraf reserveren of ter plekke een kaartje kopen.

Ook met het vliegtuig is Denemarken goed te bereiken. Je vliegt dan in zo’n twee uur tijd naar hoofdstad Kopenhagen, naar Billund of naar Aalborg. Het openbaar vervoer is in Denemarken, vooral in de grote steden, prima geregeld. Net als Nederland is Denemarken echter ook een typisch fietsland. Fietsen huren is dan ook absoluut een aanrader!

Jouw verblijf tijdens een rondreis Denemarken

Wil je een georganiseerde rondreis door Denemarken maken? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de accommodaties waarin je verblijft. Denemarken heeft goede hotels die vergelijkbaar zijn met Nederlandse accommodaties. Reis je met kleine kinderen? Dan kun je ook kiezen voor een camping in Denemarken. De laatste jaren is het land steeds populairder onder kampeerliefhebbers en is er een aantal mooie campings te vinden. Ook vakantieparken zijn populair in het Scandinavische land. Deze parken zijn meestal ruim opgezet, kindvriendelijk en van alle gemakken voorzien. Ideaal voor een gezinsvakantie!

Heb je interesse in een reis naar Denemarken? Bekijk hier het complete reisaanbod van de Jong Intra Vakanties naar Denemarken.