Als er één ding is waarvan we in Nederland volop genieten in de zomer, dan zijn het wel de lange zomeravonden in de tuin. Er zijn echter plekken in Europa, waar dit standaard is. Lees meer over de Middernachtzon in Noord-Scandinavië.

Middernachtzon in Noord-Scandinavië

In het uiterste noorden van Europa vindt ieder jaar het natuurlijke fenomeen van de Middernachtzon in Noord-Scandinavië plaats: gedurende enkele weken gaat de zon niet onder. Hoe noordelijker je reist, des te langer het licht is, tot wel 24 uur per dag. Is Lapland in de winter
beroemd vanwege het noorderlicht, in de zomer lijkt de Middernachtzon wel een aaneengesloten zonsop- en ondergang, die de hemel in de meest intense rood-oranje-gele gloed kleurt. Bij helder zicht op de Noordkaap zie je vanaf het plateau de zon even de zee aantikken waarna ze direct weer opkomt.

Tijd speelt geen rol

De bewoners van het kleine Noorse eilandje Sommarøy hebben als pr-stunt zelfs een ‘tijdloze zone’ ingesteld. Ze lachen bij onze jaarlijkse discussie over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Bij hen is het heel normaal om ’s avonds laat te kanoën, mountainbiken of in alle rust een stekkie te zoeken en te vissen. Ze hebben groot gelijk en moeten een buffer opbouwen. In de wintermaanden is het namelijk precies tegenovergesteld: dan verschijnt in de weken rond 21 december de zon niet boven de horizon en is het 24 uur per dag donker.

Sami

Er is nóg iets unieks in Lapland aan het gebied boven de Poolcirkel: de inwoners. De Sami waren vroeger de enige bewoners, rondtrekkend met hun rendieren. Ze hebben een eigen cultuur, taal, klederdracht maar ook muziek (de ‘joik’), handgemaakte producten en kunst. Uiteraard is dit alles inmiddels verweven met de hedendaagse technologie, maar de Sami behouden in alles hun diepe verbondenheid met de natuur.

Magie van het Noorden

Maak je op voor de magie van het Noorden. De fenomenale natuur is overal. Van
arctische bergketen Lyngen Alpen tot de bekende eilandengroepen Lofoten en
Vesterålen tot de witte stranden en het azuurblauwe water rondom Senja. Zorg
voor genoeg ruimte op je telefoon of camera want je blijft foto’s schieten.

Bekijk hier onze rondreizen naar Scandinavië