Een autorondreis in IJsland kan op twee manieren. De Ringweg 1 gaat het hele eiland rond en vanaf deze weg zijn alle hoogtepunten, steden en dorpjes goed bereikbaar. Je kunt met iedere huurauto op pad, maar onze ervaring leert dat het prettiger is om tijdens een rondreis IJsland de kleinere auto’s links te laten liggen. De afstanden zijn groot en de wind en regen hebben soms vrij spel op de lange, rechte stukken door de lavavelden. Een ruime auto met goede zit en wegligging is comfortabeler dan een kleine stadsauto.

Leg direct de juiste huurauto vast, zodat je ter plaatse aan de balie niet hoeft te beslissen over upgrades en aangeboden extra’s. het kost iets extra, maar je hebt hier gegarandeerd profijt van tijdens jouw autorondreis IJsland.

Stoere 4X4

Wil je een rondreis IJsland voor gevorderden, kies dan voor een stoere 4×4. Met een 4-wheeldrive mag je overal in IJsland rijden en kun je vanaf de Ringweg óók eens kiezen voor een afslag naar een route off-road. In IJsland zijn deze wegen verboden voor 2-wheeldrives. Schrik overigens niet wanneer je vanaf de Ringweg over een gravel- en grindweg naar een waterval moet rijden: dit is voor óns wellicht off-road, maar voor de IJslanders nog heel normaal.

Zoek het avontuur in IJsland op

De échte off-road wegen in IJsland zijn F-wegen en worden aangeduid met gele verkeersborden met signalering ‘Torleidi’ en ene afbeelding van een 4WD auto. (foto) De wegen zijn smal, onverhard, hebben een slecht wegdek en het komt regelmatig voor dat je een rivier moet doorkruisen. Met je terreinwagen lukt dit. Je komt tijdens een autorondreis IJsland op plekken waar anderen niet komen en het maakt jouw reis onvergetelijk en avontuurlijk.

De twee bekendste off-road routes die de binnenlanden van IJsland doorkruisen, zijn de Sprengisandur route door Lanmannalaugar met de gekleurde rhyoliebergen en de Kjölur route in het westen die tussen twee gletsjers ligt.

Superjeeps en Monstertrucks

Dacht je met een 4×4 een flinke jongen te hebben uitgekozen, kijk dan niet gek op wanneer je een Superjeep of Monstertruck ziet. Deze ‘bakbeesten’ kun je niet zelf rijden maar worden ingezet bij excursies en komen echt overal. Op gletsjers, ijsvlaktes, kolkende rivieren en modderstromen. Geen situatie is te gek. Vanuit Reykjavik kun je diverse excursies reserveren. Een bucketlist avontuur op banden van 1,5 meter hoogte. Dáár kun je mee thuiskomen!

Nieuwsgierig geworden naar een autorondrijs IJsland? Bekijk dan ons aanbod!