Eindeloze wegen door prachtige landschappen, langs het strand of door verlaten vlaktes met niemand om je heen. Een nieuw land verkennen met een huurauto is wat ons betreft écht vakantie. En dan hebben we het niet alleen over de Franse, Spaanse en Italiaanse snelwegen want ook buiten Europa kun je prima zelf rondrijden. Om je te inspireren, hebben wij zes mooie autoroutes buiten Europa op een rijtje gezet.

Route 66 in Amerika

Route 66 – Een Amerikaans monument

Officieel bestaat Amerika’s bekendste autoweg niet meer en is het een aaneenschakeling van een aantal doorgaande routes op het traject van Chicago tot aan het strand van Santa Monica bij Los Angeles. Toeristen rijden nu delen van de bijna 4.000 km Route 66 over grotendeels nieuwe wegen. Nog altijd staat de Route 66 symbool voor de de rol van de auto in de Amerikaanse cultuur en is de weg hét onderwerp in vele romans en films.
Leuk weetje: Veel kinderen kennen de route uit de film Cars, die zich afspeelt in het fictieve stadje Radiator Springs aan de Route 66.

Overseas Highway in Amerika

Overseas Highway – Eindeloos blauwe zee

Aanzienlijk korter dan de Route 66, maar niet minder spectaculair is de ruim 200 kilometer lange Overseas Highway. De Florida Keys, waaronder populaire vakantiebestemmingen als Key Largo en Key West, is een lange rij eilandjes aan de zuid-kust van Florida. Deze eilanden zijn door de Overseas Highway verbonden met het vaste land van Florida ten zuiden van Miami. De Overseas Highway loopt over ontelbare bruggen, waaronder een groot aantal oude spoorbruggen die na een verwoestende orkaan in 1935 zijn omgebouwd tot een snelweg. Oude delen van de spoorbrug zijn op veel plaatsen nog te bewonderen naast de weg en tonen de lange geschiedenis van deze bijzondere autoroute.

Icefields Parkway in Canada


Icefields Parkway – Overweldigende natuur in Canada

Deze prachtige route loopt van Jasper National Park naar Lake Louise in National Park Banff en is bijna 250 kilometer lang. Je rijdt deze route, die al in 1940 werd aangelegd, voor de prachtige natuur van de Canadese Rocky Mountains. Het natuurschoon langs de Icefields Parkway is overweldigend met diepe canyons, enorme gletsjers en kolkende rivieren, te midden van uitgestrekte bossen en vele prachtige turquoise gekleurde meren. We hebben hem al vaker genoemd, maar een tour met de ‘Ice Explorer’ over het Columbia Icefield van de Athabasca-gletsjer is een absolute aanrader.

Sky Highway in Canada

Sea to Sky – Van Vancouver naar Whistler

De Sea to Sky Highway is het gedeelte van de Highway 99 van Horseshoe Bay naar Pemberton, maar de route wordt vaak aangeduid als het traject van Vancouver aan de kust, tot Whistler in de bergen. Het gaat om ongeveer 150 kilometers prachtige natuur en adembenemende vergezichten. Indien je de route start in Vancouver voert het eerste deel van de rit, langs de kust met uitzicht op eilanden als Bowen Island en Anvil Island. Na ca. 60 kilometer begint de weg behoorlijk te klimmen en rijd je de Rocky Mountains in. Whistler is een geliefde stop tijdens de route. In dit populaire wintersportplaatsje is het ook in de zomermaanden een gezellige drukte. De regio is perfect voor buitensporten als wandelen en mountainbiken.

Chapman’s Peak Drive Zuid-Afrika

Chapman’s Peak Drive – Pragtige uitsigte in Zuid-Afrika

De kortste route van allemaal in dit overzicht van mooie autoroutes buiten Europa, maar zeker niet de minste! De Chapman’s Peak Drive is zo’n route die je na de eerste keer vaker wilt rijden. De vele bochten geven je het gevoel in een autoreclame te zijn beland! Het ultieme gevoel van vrijheid met aan de ene kant de woeste golven van de Atlantische Oceaan en aan de andere kant de ruige uitlopers van de Tafelberg. In totaal biedt deze ca. 15 kilometer lange weg bijna 150 bochten die keer op keer een geweldig uitzicht op de oceaan bieden. Tijdens de zonsondergang is het licht op de rotsen adembenemend mooi, maar pas op – dit is ook het moment dat het druk kan zijn op de route! De route ligt op een half uur rijden van Kaapstad en is een geliefd uitje tijdens een verblijf in Kaapstad. Neem ook even de tijd voor een goede lunch in een van de vele visrestaurants in het gezellige havenstadje Houtbaai, gelegen aan het begin van de route.

Tuinroute in Zuid-Afrika

De Tuinroute – Zuid Afrika’s bekendste

We houden de route tussen Hermanus en Port Elizabeth aan voor één van de mooiste autoroutes ter wereld: de Tuinenroute. Omdat je vaak toch ook in Kaapstad verblijft, wordt het laatste stukje naar Kaapstad vaak tot de route gerekend. Voor de ca. 700 km lange weg langs de zuidkust van Zuid-Afrika moet je tenminste 4-5 dagen uittrekken, maar heb je de tijd, dan is een langer verblijf zeker aan te raden. Zeker in combinatie een verblijf in Kaapstad, waar ook ontzettend veel te doen en te zien is, neem je ruim de tijd. Mooie stops tijdens de route zijn Swellendam met zijn Nederlandse historie, Mosselbaai dat prachtig gelegen is aan de kust en Knysna, met zijn imposante rotsen waartussen het oceaanwater met de getijden mee stroomt. 

Benieuwd naar meer mooie autoroutes buiten Europa? Bekijk dan al onze fly drive vakanties.