Vind je het lastig om te bepalen waar je volgende reis naartoe gaat? Bij de Jong Intra Vakanties ontbreekt het nooit aan mooie verhalen. Wie kan je immers beter om advies en inspiratie vragen dan onze eigen collega’s? Vandaag vertelt Robert over de reis die hij afgelopen zomer met zijn gezin naar Maleisië maakte. De eerste verre reis mét jonge kinderen. Benieuwd of dit de moeite waard was en welke plekken Robert allemaal heeft bezocht? Lees dan snel verder!

Maleisië

De vakantie van Robert

Tien jaar na mijn huwelijksreis naar Vietnam en vele verre reizen in de jaren ervoor, werd het wel weer eens tijd! Tijd voor een verre reis welteverstaan. En de kinderen? Die moeten natuurlijk mee. Maar hoe is dat? Een verre reis met twee kinderen, één van 8 jaar en één van 6 jaar die echt wel iets gewend zijn qua vakantie maar nog nooit urenlang in het vliegtuig hebben gezeten en zo’n andere cultuur ervaren hebben? Dit beloofde toch anders te worden dan een week Toscane of het Gardameer.

De voorbereidingen op onze verre reis met kinderen

Ik kan inmiddels zeggen dat het achteraf veel relaxter was dan ik me vooraf kon voorstellen. Ik zag op tegen de lange vlucht en was niet zeker van het, toch wel pittige, reisschema. Hoe zouden de kids al die nieuwe indrukken gaan verwerken? Genoeg twijfel vooraf dus, maar omdat ik zelf bij een reisorganisatie werk zit er genoeg ervaring en kennis om mij heen. Vooraf heb ik mijn collega’s van de afdeling Maatwerk mijn wensen kenbaar gemaakt. Ik wilde een goede vlucht met niet te gekke overstaptijd. En goede hotels met in ieder geval altijd een zwembad én een centrale ligging, want dan kunnen we ’s avonds uit eten en terug wandelen. Het liefst een nachtje extra hier en daar zodat het reisschema niet te intensief wordt. Kortom: een hele lijst van eisen. Gelukkig wisten ze daar wel raad mee!

Robert met zijn gezin voor de fietstocht door Kuala Lumpur

Onze reisroute

Na een beetje schaven aan de eerste offerte lag er al snel een reisvoorstel op tafel dat leek aan te sluiten bij de wensen van mijn gezin. Maleisië werd de bestemming en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Dit land is zelfs voor een niet al te avontuurlijke reiziger de ideale bestemming voor een eerste verre reis met kinderen. De reis bestond uit eerst ruim een week rondreizen met eigen privéchauffeur. In de steden gingen we zelf op pad. Kuala Lumpur, Malaca, Cameron Highlands en Penang stonden op het programma, met tal van activiteiten en excursies. Het tempo lag hoog, maar het paste allemaal precies. Waar ik met veel plezier aan terugdenk is de fietstocht door Kuala Lumpur: meer dan 15 kilometer fietsen met 35 graden. Zuidoost-Azië beleven door de ogen van je kinderen is een hele bijzondere ervaring. Zij zien dingen die jij – helaas – al heel gewoon vindt maar kunnen ook weer heel nuchter reageren op dingen waarvan je vooraf dacht dat ze indruk zouden maken.

Ontmoetingen met apen, varanen en krabben op Langkawi

Het hoogtepunt van de reis was, zeker voor de kinderen, het verblijf van vijf dagen op Langkawi. Het mooie resort aan het strand en met een megazwembad helpt hier zeker bij, maar de Mangrovetour langs de noordkust van het eiland is achteraf één van de meest besproken onderdelen van de reis. Mijn collega’s raadden mij deze excursie al voor de reis aan en boekten de tour voor mij. Als een echte toerist heb ik me er vooraf niet echt in verdiept; ik zou me wel laten verrassen. Op de dag van de tour krijg ik het toch nog even benauwd als blijkt dat in het busje dat ons komt ophalen stellen zitten die twee uur gaan kanoën door de mangrove. Oeps, dat is wel even iets anders dan wat wij verwachtten te gaan doen. Uiteindelijk bleek dat wij gewoon een mooie boottocht gingen maken. En niet zomaar een boottocht. Onderweg zien we veel dieren: brutale apen, gigantische varanen, prachtige vogels, kleine krabbetjes en grote spinnen en duizenden vleermuizen. Tijdens de stop bij een Fish Farm staat mijn zoon opeens met een degenkrab in zijn handen en daar heeft hij het nu nog over (‘Het kriebelde een beetje…’). Een kapitein die de kinderen zelf laat varen zorgde ervoor dat de dag niet meer stuk kon. Deze tour is dus absoluut een must do tijdens een verblijf op Langkawi, zeker als je met kinderen reist.

Robert en zijn gezin met de skyline van Singapore

Stijlvol afsluiten in Singapore

De laatste dagen in Singapore waren een afsluiter in stijl. Ook Singapore is een perfecte bestemming om met kinderen te bezoeken. Gardens by the Bay, Arab Street, Boat Quay en de vele indrukwekkende licht- en watershows maakten dat we in Singapore nog even volop genoten voordat we de terugreis moesten aanvaarden.

Voor mij is het duidelijk: een verre reis met kinderen valt best mee en je geeft je kinderen een onvergetelijke ervaring mee. Maleisië met de kids, dat zou ik zo nog eens doen!