Waar moet je beginnen om IJsland te beschrijven? Een unieke bestemming waar je iedere dag van de ene in de andere verbazing valt.

Reykjavik

Laten we maar beginnen bij de hoofdstad Reykjavik. Het meest markante gebouw van de stad is de Hallgrimmskerk die aan het einde van de gezellige hoofdstraat staat. Het Harpa concertgebouw in het havengebied heeft een gevel van glas en spiegels. Loop langs de boulevard naar het kunstwerk in de vorm van een Vikingschip, maak een walvissafari vanuit de haven, geniet in een goed restaurant en voor de liefhebbers: het uitgaansleven in Reykjavik gaat tot in de vroege uurtjes door.

Geisers

Trokkur Geysir in IJsland

Wél fit wakker worden, want er is zoveel te zien en te doen. De geisers van Geysir kunnen niet worden overgeslagen. Blijf op het pad want bodjes verraden de temperatuur van het water in de poeltjes, die tussen 80 en 100 graden Celsius ligt. Koning van de geisers is Strokkur. Wacht geduldig tot het water begint te borrelen, te sissen en op te zwellen tot een bol, waarna het met kracht zo’n 25 meter de lucht in wordt gespoten. Selfie gemist? Na ongeveer vijf minuten krijg je een nieuwe kans.

De stank van rotte eieren

Het geometrisch gebied van Namaskard is ook zo’n bijzondere plek in IJsland. Zodra je de auto hebt geparkeerd, wordt de geur van zwavel steeds sterker naarmate je het gebied in loopt. Hier liggen enorme kraters omgeven door zwavelkristallen die alle kleuren van de regenboog laten zien. Modderpotten en stoompluimen vormen het landschap van Mount Namafjall.

Lava

Eyjafjallajökull

Lava is overal in IJsland. Van de pikzwarte lavastranden aan de zuidkust bij Vik, tot de grillige lava rotsformaties bij Dimmuborgir en de vulkanen die regelmatig tot uitbarsten komen. De Eyjafjallajökull vulkaan legde in 2010 het vliegverkeer plat met een aswolk en wat recenter de uitbarsting van de Fagradalsfjall op het Reykjanes schiereiland. In IJsland ligt niemand er echt wakker van. Iedereen keert enthousiast terug van een bezoek aan IJsland. De natuur is de grootste magneet, maar de gastvrije bevolking en de talloze bucketlist excursie mogelijkheden maken IJsland tot een topbestemming.

Watervallen

Met zoveel gletsjers en ijs is het niet verwonderlijk dat er watervallen in alle soorten en maten zijn. Hoog, breed, trapsgewijs, in hoefijzervorm… En heb je gelijk een IJslands woordje geleerd: foss betekent immers waterval.

Nieuwsgierig geworden naar onze rondreizen door IJsland? Bekijk dan ons aanbod fly drives IJsland!