Vakantie naar Spanje: kies je voor de Costa’s, Andalusië of een gave stad? Het kan allemaal, maar denk ook eens aan het onbekende noorden van Spanje. Met een rondreis door Baskenland, Cantabrië en Castilië en Léon, kun je kennis maken met deze prachtige regio.

Naast culinaire hoogtepunten als San Sebastian en La Rioja, de ruige Cantabrische kustlijn en imposante steden als Léon en Bilbao, maken vooral de Picos de Europa indruk op de bezoekers van deze Spaanse regio. Wij vertellen je waarom!

Wandelparadijs in Spanje

Picos de Europa is een klein berggebied in het noorden van Spanje. Klein van omvang, maar groots in schoonheid. Kenmerkend voor de Picos de Europa zijn de gigantische hoogteverschillen: het laagste punt light 75 meter boven zeeniveau en het hoogste op 2648 meter. Dit zorgt voor enorme steile hellingen en schitterende uitzichten. Wandelaars halen hier hun hart op. Groene weides, snelstromende rivieren, ruige bergpieken en oude dorpen maken het een waar wandelparadijs. Tijdens een wandeling kan jij oog in oog komen te staan met een berggeit, een schaap of een kudde koeien. Sinds enige jaren zijn er ook weer wolven en beren te vinden, al is de kans dat je deze tegen het lijf loopt zeer klein.

Niet wandelen, maar wel de bergen in

Is een uitdagende wandeltocht niets voor jou? Pak dan bij Fuente Dé de kabelbaan. Voor deze kabelbaan moet je geen hoogtevrees hebben, want hij voert bijna recht omhoog de berg in. Eenmaal boven kan je kiezen voor een korte of lange wandeling, maar enkel van het uitzicht genieten is ook voldoende. De tandradbaan Funicular de Bulnes is prettiger voor mensen met hoogtevrees. Deze baan ligt ondergronds en brengt je naar het bergdorp Bulnes. Dit dorp is via de weg niet bereikbaar, maar enkel lopend of met deze ondergrondse treinverbinding. Een indrukwekkende attractie in het noorden van Spanje.

Op de fiets in Spanje

De Picos de Europa zijn geen geheim voor de wielerfans en komen voor in vrijwel alle edities van de Vuelta a España. De meest legendarische beklimming van de Vuelta vind je in de Picos de Europa, de Lagos de Covadonga. Vanuit Solo de Cangas is de route 19 kilometer. De klim kent een gemiddeld percentage van 5,4% en brengt de renners naar een hoogte van 1120 meter. Voor de fanatieke wielrenner lijken dit geen zware cijfers, maar schijn bedriegt! Wie deze route weleens op tv heeft gezien, weet dat er twee extreem steile passages in zitten. Dit maakt deze route een ongekende uitdaging, ook voor de echte toppers.

Nieuwsgierig geworden? Ontdek het noorden van Spanje samen met de Jong Intra Vakanties!