Griekenland Athene

Altijd al terug in de tijd willen reizen? De Griekse hoofdstad Athene laat je haar geschiedenis van goden en heiligdommen zien. Van godin Athena bij de Akropolis tot de Tempel van Zeus, waar slechts nog ruïneresten te zien zijn. Verrijk je kennis in het Nationaal Archeologisch museum, één van de bekendste ter wereld. Maar voel jezelf ook als een god op één van de terrasjes en eethuisjes om te genieten van Griekse specialiteiten met een overheerlijk ijskoud glaasje Ouzo.

De heerser van de Olympus

Stel je een enorme tempel van 17 meter hoog voor met 104 zuilen, een groot gouden en ivoren standbeeld van oppergod Zeus en een standbeeld van keizer Hadrianus, die dit ‘project’ uiteindelijk afrondde. Zo zag vroeger de grootste tempel van Griekenland eruit, waarvan je de restanten nog steeds in het centrum van Athene ziet. Tijdens een bezoek zal je een beroep moeten doen op je inbeeldingsvermogen, maar dat maakt het rijke verleden van de Tempel van Zeus niet minder interessant.

Via de straatjes van Anafiotika

Loop vanaf de tempel van Zeus richting de Akropolis. In de kleine wijk Anafiotika voelt het alsof je op een Grieks eiland bent door de kleine witgekalkte huisjes. Deze huisjes zijn als huisvesting gebouwd door de vroegere inwoners van het eiland Anafi, die in opdracht van koning Otto naar Athene werden gehaald om zijn paleis te bouwen. Loop via de smalle kronkelige steegjes naar boven. De bordjes met ‘Akropolis’, brengen je vanzelf verder. Onderweg kom je ongetwijfeld veel katten tegen en zal je blij verrast zijn met het weidse uitzicht dat je krijgt.

Naar het bekende stukje Athene

Na een redelijke klim sta je aan het begin van de 156 meter hoge tafelberg, dé Akropolis. Het bekendste gebouw, de tempel Parthenon, heb je vast al zien stralen in de donkere avonden. Wist je dat deze tempel gewijd is aan de stadsgodin Athena, die nog steeds gezien wordt als beschermvrouw van de stad? Neem de tijd om je te verwonderen over de gebouwen, tempels en de kunst die je hier ziet. Bezoek ook het oude theater van Dionysos en de Nikè-tempel, gewijd aan de gelijknamige godin.

Eindig in de wijk van de goden: Plaka

Dwaal af via smalle straatjes die als een labyrinth voelen en waar de vrolijke kleuren je tegenmoet komen. De rijke flora en sfeervolle pleintjes brengen je dan ook zeker in een topstemming. Plaka is een oude, historische volksbuurt aan de voet van de Akropolis. Populair onder de toeristen door de gezellige, Mediterrane sfeer en het authentieke karakter van de wijk. Shop ook bij de verschillende marktjes en winkeltjes. En stop daarnaast zeker bij één van de restaurantjes of taverna’s. Na het diner nog zin in een drankje? Je vindt hier de legendarische Brettos bar (41, Kydathineon Street).

Griekenland Athene

Zelf de Griekse goden en heiligdommen bewonderen? Boek één van onze reizen naar Griekenland.