Ga mee op avontuur in Reykjavik! De hoofdstad van IJsland is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Bovendien is het ook de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Reykjavik betekent letterlijk ‘rookbaai’. De Viking Ingolfur Arnarson die in het jaar 874 als eerste aan land kwam en stoom uit de grond zag opstijgen, gaf het deze toepasselijke naam. Alhoewel je voor de stoompluimen inmiddels al buiten de stad moet zijn.

Klein maar fijn

Reykjavik is klein, maar er is genoeg te beleven. Mocht je uitgekeken zijn in de stad, dan biedt de omgeving nog voldoende mogelijkheden. Daarmee verander je je stedentrip in een minivakantie. Deze zit dan vol cultuur, lekker eten en shoppen, afgewisseld met een bezoek aan geisers, pruttelende modderpoelen en stomende warmwaterbronnen. Deze stad is écht verrassend en veelzijdig!

Op ontdekkingstocht

Start je ontdekkingstocht bij de Halgrimmskerk met haar bijzondere ontwerp. De betonnen palen aan weerszijden van de toren, stellen basaltzuilen voor die door lava-uitbarstingen gevormd zijn. In de hoofdstraat zijn leuke winkels, cafés en (vis)restaurants te vinden. Loop ook verder richting het ‘Waterfront’ waar het moderne Harpa concertgebouw ligt. Opvallend en fotogeniek zijn de 10.000 ramen aan de gevels. Wandel langs het water naar het Sun Voyager monument en bezoek ook Perlan of het Nationaal Museum voor de nodige cultuur. In de haven liggen de vissersboten, die de toeristen meenemen op walvissafari. Het is één van de vele excursies vanuit Reykjavik.

Golden Circle

Reserveer in ieder geval een hele dag voor de Golden Circle. Dit is een excursie die je met een huurauto of bus kunt rijden of met een bus. Je rijdt langs drie bijzondere en unieke natuurwonderen. Allereerst het Thingvellir Nationaal Park. Hier komen de aardplaten van het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent samen. Echter schuiven ze jaarlijks een stukje verder van elkaar. Hier is IJsland letterlijk in beweging en de kloof wordt steeds een paar centimeter groter. Zoek je een échte bucket-list activiteit, dan kun je snorkelen in de kloof.

Geysir

De tweede stop is Geysir, waar je tussen de geisers en warmwaterbronnen kunt lopen. Hoogtepunt is de Strokkur geiser, die dus elke 5-8 minuten het kokendhete water zo’n 20 meter de lucht in spuit. De Gullfoss waterval is de derde stop. De ‘Gouden’ waterval dankt haar naam aan de enorme hoeveelheid stuifwater. Bij zonneschijn zorgt dit bijvoorbeeld voor diverse regenbogen. Je kunt tot heel dichtbij wandelen en het natuurgeweld is ook echt fenomenaal om te zien en te horen.

Blue Lagoon

Na veel te hebben gezien en gedaan, moet je eigenlijk ook nog wel even ontspannen. De beroemde Blue Lagoon ligt tussen de stad en de luchthaven. Op de laatste avond is het heerlijk bubbelen onder het noorderlicht (winter) of genieten van de lange avond en de midzomernachtzon. Je moet wél reserveren, zodat je zeker bent van een fantastische afsluiter. Dus: al klaar voor een avontuur in Reykjavik?