Een geheel historisch stadscentrum dat is uitgeroepen tot werelderfgoed. Dat overkwam Napels in 1995. Alleen daarom al is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen! Verwacht chaos, gevaarlijke stunten van automobilisten, getoeter, buiten hangende was en smalle steegjes; typerend voor Napoli, zoals de Italianen de stad zelf noemen. Echter kent Napels ook schoonheid in de bijzondere en zeer rijke historie. Daarom vertellen we in deze blog de geschiedenis van Napels. Wist je dat de Napolitanen een eigen dialect hebben? En hun keuken wereldberoemd dankzij – onder meer – de pizza? Je zult versteld staan van deze stad en zijn prachtige omgeving. Want een uitstapje naar het bekende Pompeii is zo gemaakt!

Vele kerken en een prachtige kathedraal

Kathedraal | Geschiedenis van Napels

Meer dan 400 historische kerken in één stad, met als belangrijkste natuurlijk de kathedraal. Sommige noemen hem eenvoudig, maar de Duomo di San Gennaro – genaamd naar de beschermheilige van de stad – is zonder twijfel prachtig. De kathedraal heeft het door de jaren heen niet makkelijk gehad. Vele restauraties en herinrichtingen heeft hij moeten doorstaan, vooral na de grote aardbeving in 1456. Ooit van het ‘wonder van het bloed’ gehoord? 3x per jaar zou het bloed van San Gennaro, wat in de kerk bewaard wordt, vloeibaar moeten worden. Gebeurt dat niet? Dan zijn er rampen op komst.

Legende over een ei

De kust van Napels wordt gedomineerd door witte rotsen, blauwe zee en Castel dell’Ovo – het oudste kasteel van Napels. Een lange geschiedenis van Romeinse villa, naar klooster, tot kasteel heeft dit gebouw doorstaan. Ook de naam, kasteel van het ei, heeft een historie. De legende vertelt dat de Romeinse dichter Virgil, ook wel bekend als voorspeller van de toekomst, tijdens de bouw van het kasteel een ei onder de stenen fundering heeft geplaatst. Waarom? Als waarschuwing! Mocht het ei breken, dan stort het hele kasteel in en volgen er rampzalige gebeurtenissen. Gelukkig zeggen ze dat het ei nog heel is. Via een lange weg vanaf het vasteland wandel je naar het kasteel dat op het eiland Megaride ligt. Je komt uit bij de torens, waarvandaan je een mooi uitzicht over Napels hebt. Ga het museum in als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van de inwoners vanuit het gebied.

Voel je als een koning

Spaanse heersers hebben in de 17e eeuw hun stempel al op Napels gedrukt door het laten bouwen van een paleis. Een eeuw later sliepen en werkten de Bourbon-koningen in dit gebouw. Nu kunnen wij als Nederlanders onze sporen achterlaten. Bezoek het prachtige paleis met zijn gouden meubilair, Italiaanse fresco’s, schilderijen en beelden. Ook de troon uit 1850 is nog steeds te zien. Maak een wandeling door de koninklijke tuinen en stel je voor hoe het was om dit allemaal als eigen grondgebied te hebben.

Paleis | Geschiedenis van Napels

Zie zelf de oude Romeinen

Napels is een zeer goede uitvalbasis om naar de oude, vervallen stad Pompeii te gaan. Boek een tour of rijd er zelf in zo’n 30 minuten met de auto naartoe. De interessante geschiedenis maakt zeker indruk op je. In het rampjaar 79 na Christus stond de angst in de ogen van de ca. 200.000 inwoners van Pompeii. De vulkaan Vesuvius begon te rommelen. Oorverdovend lawaai, zeer heftige trillingen en een stenenregen kwam de inwoners tegemoet; een uitbarsting die hun hele stad onder het as bedolf. Een verschrikkelijke ramp met veel doden, maar met als gevolg één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Archeologen zijn bezig geweest om grote delen bloot te leggen. Wat ontdek jij hier? Je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de oude Romeinen.

Vind je de geschiedenis van Napels interessant? Kijk dan hier voor onze reizen naar Napels.