Begin oktober 2020 organiseerde de Jong Intra Vakanties een studiereis naar de Poolse stad Wroclaw. Tijdens deze studiereis hebben onze medewerkers én deelnemende reisagenten Wroclaw een stuk beter leren kennen. Ben je benieuwd hoe een studiereis eruit ziet én wat je moet zien, doen en beleven tijdens een stedentrip Wroclaw? Lees dan snel verder.
Dit reisverslag is geschreven door deelnemers aan de studiereis Wroclaw.
Dag 1 – Een stadswandeling, kabouters spotten en lekker eten (door Remona)
Vandaag is het eindelijk zover! We mogen weer op studiereis en dit keer betreft het een stedentrip naar Wroclaw met de Jong Intra Vakanties. Vanmorgen word ik om 07:45 opgehaald door collega’s om richting Schiphol te gaan. Op Schiphol verloopt alles goed en voorspoedig en om 12:00 uur gaat ons vliegtuig de lucht in. Een vliegtuig dat zowaar helemaal vol zit. Na één uur en zo’n 15 minuten komen we rond 13:15 aan in Wroclaw. We hoeven niet lang op onze koffers te wachten en stappen in de transferbus, die ons binnen 30 minuten naar ons overnachtingshotel – PURO Wroclaw Stare Miastro – brengt. Dit is een super mooi, modern hotel met een hele centrale ligging. Bij aankomst krijgen we direct allemaal onze eigen kamer toegewezen. Nadat we even de tijd hebben gekregen om onszelf op te frissen, worden we om 15:00 uur voor de lunch verwacht in het hotel. Zo’n anderhalf uur later beginnen we aan onze stadswandeling. Helaas begint het te regenen maar dat mag de pret niet drukken. Samen met onze Nederlandstalige gids Monika ontdekken we de stad. Een mooie stad gelegen aan de Oder, met veel historische gebouwen en kerken. Wroclaw staat echter ook bekend om de kabouters. Onderweg spotten we er al een heleboel. Als we om 18:45 terug komen in het hotel, frissen we ons weer even op voor we naar het restaurant gaan voor het diner. Vanavond hebben we gereserveerd bij restaurant La Maddalena, gelegen aan de Oder en met prachtig uitzicht op de Wroclaw University. Na een uitgebreid diner zijn we rond 22:45 weer terug in het hotel.
Dag 2 – De Zoo van Wroclaw, Hydropolis en Domeiland (door Karin)
Na een heerlijk ontbijt staat vanochtend de bus gereed om ons vanaf ons hotel naar de Zoo van Wroclaw te brengen. Deze dierentuin is uniek, want het is een wetenschappelijke dierentuin met het grootste aantal dieren van Polen – zo’n 1100. Vandaag bezoeken wij het deel Zuid-Afrika, waar vooral veel waterdieren te vinden zijn. Vervolgens rijden we door naar een uniek project in Europa: de Hydropolis. Dit is een wetenschappelijk centrum, gewijd aan water. Onder begeleiding van een gids lopen we het hele centrum door. Het Hydropolis is gevestigd in een gebouwencomplex van MPWiK SA in Wroclaw. Dit unieke project moet je zeker gezien hebben bij je bezoek aan de stad. Elke 30 minuten mogen er maximaal 20 gasten binnen, dus vooraf reserveren is aan te raden.
We lunchen bij Restaurant Grape, onderdeel van het gelijknamige hotel. het hotel is gevestigd in een gerenoveerde 19e-eeuwse villa met een sauna en spacentrum dat 24 uur per dag geopend is. In het restaurant serveren ze heerlijke gerechten en voor ieder wat wils. Je wordt er echt verwend, al dan niet gecombineerd met heerlijke passende wijnen. Je kunt hier zelfs een op wijn geïnspireerd menu bestellen. Het menu wisselt per seizoen en bestaat uit lokale, seizoensgebonden producten. Kortom, een echte aanrader.
Als afsluiter van de dag brengen we na de lunch een bezoek aan Domeiland – het oudste deel van Wroclaw. Dit deel van de stad heeft een rijke geschiedenis maar nog veel meer te bieden. Dwalen door Domeiland is een lust voor de cultuurliefhebber. Kleine straatjes, prachtige gebouwen, mooie kerken en – uiteraard niet te vergeten – ook hier de kabouters die overal te vinden zijn.
Dag 3 – De gruwelen én pracht van de geschiedenis (door Monique)
Op onze derde dag, woensdag, gaat de wekker vroeg om 06:00. We hebben een lange dag voor ons die we – zo bleek later – niet snel zullen vergeten. Na wederom een goed ontbijt vertrekken met onze bus. Onderweg vertelt gids Monika honderduit over ‘haar’ Wroclaw. Over de invloed van de Duitsers, de verwoestingen en over de katholieke kerken en vele parken. We rijden door heuvelachtig gebied, langs kleine dorpjes en akkerbouw naar onze eerste stop. Vlakbij Rogoznica ligt onze eerste stop: Gross-Rosen. Dit voormalig concentratiekamp werd in 1940 als satellietkamp van Sachsenhausen opgericht.
Tot februari 1945 was Gross-Rosen voor ruim 120.000 gevangenen de hel op aarde. Zo’n 40.000 mensen vonden er de dood. Het kamp is tegenwoordig ingericht als museum, met onder meer een gereconstrueerde barak, de originele toegangspoort, een tentoonstelling, het mobiele crematorium en meer. De gidsen nemen ons in een uur tijd mee in de verschrikkingen van de oorlog.
In de bus zijn we het roerend met elkaar eens: dit mag nooit vergeten worden. Na een kort busritje komen we aan bij Osowka, waar we worden ontvangen door de directeur en waar we ons moeten hullen in een plastic kapje met daarbovenop een oranje helm en plastic handschoenen. Osowka is een ondergrondse stad met een ongekend gangenstelsel. Gevangenen uit de buurt werden van 1943 tot 1945 gedwongen mee te graven. Ruim twee kilometer aan tunnels werd er gegraven, onder toeziend oog van de Duitsers. We lopen ongeveer één kilometer en krijgen onderweg beeldmateriaal en gevonden items te zien. De oorlog duurde te kort om dit geheime project af te maken, waarvan sommigen zeggen dat het een hoofdkwartier van Hitler moest worden en anderen denken dat er geheime wapens gemaakt zouden moeten worden. Onder de indruk gaan we lunchen in het restaurant van Osowka. Poolse lekkernijen als pompoensoep, Barszcz (soep op basis van rode bieten) en Pierogi (pastei met zuurkool en champignons en anderen met spinazie). Na de lunch vertrekken we naar kasteel Książ.
Onze Engelstalige gids neemt ons mee door het kasteel Książ met de vele, vele kamers. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis, die begon in de 13e eeuw. Met zijn prachtige tuinen en goed onderhouden interieur is het kasteel een echte toeristische trekpleister en wordt het door de ligging ook wel de Parel van Neder-Silezië genoemd. In het kasteel huist ook een hotel en er worden regelmatig huwelijksfeesten georganiseerd. Na een kleine twee uur stappen we moe maar voldaan in de bus, op weg naar de Vredeskerk.
In Swidnica staat de bijzondere Vredeskerk, die ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit is een kerk met de uitstraling van een eenvoudig vakwerkhuis. Eenmaal binnen krijg je een enorm gevoel van rijkdom, zo rijk is de binnenkant versierd. Alles wat je ziet is van hout gemaakt, heel bijzonder. Na het bezoek lopen we Swidnica in om een hapje te eten en na een lekker diner vertrekken we weer richting ons hotel. Na een rit van 1,5 uur komen we aan. De dag heeft diepe indruk gemaakt op iedereen.
Dag 4 – Prachtige architectuur en heerlijk rondslenteren (door Anita)
Op dag 4 worden we opgehaald met leuke sightseeing e-busjes. Deze bussen zijn een aanrader om een stadstour mee te doen; een absolute aanrader bij een stedentrip Wroclaw. Je vindt ze op het grote plein, waar je bij beschikbaarheid zo kunt in stappen. Onderweg wordt er verteld over de bezienswaardigheden in de stad. We worden afgezet bij de Eeuwhal. Dit monumentale gebouw staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en dient tegenwoordig als concerthal. Meer dan 100 jaar had dit gebouw de grootste koepel ter wereld zonder pilaren. Achter de hal in de tuin is een prachtige grote vijver met een multimediale fontein. Ieder uur is heir een show op muziek. Direct aansluitend vind je de Japanse tuin, een heerlijk plekje en met de prachtige herfstkleuren schieten we een aantal mooie plaatjes.
We lunchen in de Concordia, een multifunctioneel gebouw. Hier vind je ook een leuke rooftop-bar met uitzicht over de Oder. Na de lunch worden we ontvangen in het National Forum of Music, een prachtig modern concertgebouw met een concertzaal met 1800 zitplaatsen, thuisbasis van veel grote ensembles en festivals. Het gebouw met het grote plein ervoor is een echte blikvanger. Het front is gemaakt van hout en symboliseert de houten klankkasten van de snaarinstrumenten uit het orkest. Het voorportaal is in de kleur koper, symbool voor de koperblaasinstrumenten en de balustrades in de ontvangsthal zijn wit en reflecteren in de zwarte achterwand – symbool voor de toetsinstrumenten.
Sightseeing in Wroclaw kan op allerlei manieren. Met deze e-busjes, per fiets, met de step of per paardenkoets. Maar, heel eerlijk: lekker te voet dwalen is het allerleukst. Voor langere afstanden kun je overigens ook prima met het OV reizen.
In de middag bezoeken we de oude markthal, die echt nog gebruikt wordt voor de dagelijkse boodschappen. Veel lokale aanbieders staan hier hun waren te verkopen. Erg leuk om te zien. We slenteren heerlijk door de stad en zien onderweg uiteraard weer een hoop kabouters en kerken. De dag sluiten we af in een heerlijk traditioneel restaurant. Wat zijn de Poolse maaltijden voedzaam en uitgebreid, zorg voor een goed lege maag voordat je hier aanschuift. Alles smaakt overheerlijk.
Dag 5 – Terug naar huis (door Lisette)
De dag van vertrek is aangebroken. We staan allemaal redelijk vroeg op om nog één keer te genieten van een heerlijk ontbijt in ons hotel. Om 12:00 uur moeten we vertrekken en we willen nog even de stad in om wat foto’s te maken, souvenirs te kopen en om op kabouters te jagen. Zelfs in straten waar we meerdere keren eerder hebben gelopen, zien we kabouters die we eerder nog niet hadden opgemerkt. We werpen een laatste blik op het prachtige marktplein van Wroclaw met zijn kleurrijke huizen en prachtige gevels. Wat een verrassende bestemming is deze stad!
We lopen terug naar het hotel, pakken onze bagage en worden netjes teruggebracht naar de moderne luchthaven van Wroclaw. We hebben een geweldige studiereis gehad, zowel de tour operator als het Pools Verkeersbureau hebben alles uit de kast getrokken om ons zoveel mogelijk te laten zien en genieten van wat de stad en de omgeving te bieden heeft.
Ook op stedentrip naar Wroclaw?
Iedereen zou een keer op stedentrip naar Wroclaw moeten gaan! Vraag je je na dit reisverslag nog af waarom?
- Met het vliegtuig ben je er al in 1,5 uur
- Het is een gezellige en sfeervolle stad voor alle leeftijden. Er is geschiedenis, kunst, cultuur, architectuur en een gigantisch aanbod aan eet- en drinkgelegenheden en activiteiten.
- Wil je de stad even verlaten? Dan is er een groot aanbod aan excursiemogelijkheden.
- Je kunt er met Zloty’s maar ook met euro’s betalen en bijna overal in Wroclaw kun je pinnen.
- Het leven is een stuk voordeliger dan in Nederland. Zo is uit eten gaan of een kopje koffie bestellen nog leuk!
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het Poolse Wroclaw? Bekijk hier al onze stedentrips Wroclaw.