Andalusië is verreweg de populairste regio van Spanje voor het maken van een autorondreis of fly drive. In een relatief klein gebied wisselen populaire steden en plaatsen zich in rap tempo af. Sevilla, Cordoba, Malaga, Granada, Jerez De La Frontera, Ronda en Gibraltar zijn voor veel mensen ‘must-see plaatsen’. Denk aan het Alhambra in Granada, een bijzonder paleizencomplex. En wat is er dan mooier dan die hoogtepunten in een mooie reis te combineren? Tussendoor geniet je van een heerlijk wijntje tijdens de lunch in één van de wat kleinere plaatsen op jouw route.

Toeristische topattractie

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Andalusië is het indrukwekkende paleizencomplex Alhambra in Granada. Tijdens de Moorse overheersing werd Granada steeds belangrijker. De perfecte ligging op een heuveltop, met de riviertjes de Darro en Geni als irrigatiekanalen, deed de Moorse overheerser besluiten te starten met een fort. Na eeuwen van bouw en uitbreiding is het momenteel een toeristische topattractie.

De paleizen van het Alhambra

Het Palacio de Comares (het paleis van de Sultan) en het Palacio de los Leonos (Leeuwenhof) zijn wellicht de pronkstukken onder de Moorse paleizen. Maar het immense Alhambra herbergt niet alleen Moorse paleizen, maar ook een Renaissancistisch paleis. Na de verovering van het koninkrijk Granada op de Moren in 1492, werd in 1526 door keizer Karel V opdracht gegeven tot de bouw hiervan. Dit gebeurde in het midden van het Alhambra, waarvoor een deel werd afgebroken. De vrouw van keizer Karel V droeg er zorg voor dat wat nu rest, bleef bestaan.

Kunstschatten en tuinen

In het museum van het Alhambra kun je o.a. de grootste collectie van Nasrid, Islamitische/Moorse, kunst bewonderen, deels gevonden bij restaurantwerkzaamheden. Al deze vondsten en gerestaureerde kunstschatten zorgen voor een enorme aantrekkingskracht op kunststudenten. Naast de imposante paleizen en de musea met historische collecties, heeft het complex prachtige tuinen. Het ‘groene Alhambra’ kent een grote biodiversiteit in de bossen, de voormalige groentetuinen en schitterend onderhouden siertuinen. Een heerlijk samenspel tussen natuur, mens en landschap.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk al onze vakanties naar het populaire Andalusië!