Belfast header

Belfast is een stad om je snel thuis te voelen, vol muziek en lekker eten en drinken. Maar ook een stad vol verhalen, zoals over de legendarische oceaanstomer Titanic. Veel iconische gebouwen dateren uit de Victoriaanse tijd, zoals City Hall, Grand Opera House en St. George’s Market. De zeven ‘quarters’ hebben elk hun eigen unieke kenmerken. En de Game of Thrones fans? Tien jaar filmen in Belfast liet bijzondere sporen na!

Havenstad Belfast is omgeven door prachtige heuvels. Beklim Cave Hill en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht. De stad maakte een flinke ontwikkeling door. Oude statige Victoriaanse bankgebouwen zijn omgetoverd tot trendy hotels met dito bars, restaurants en clubs.

Titanic Quarter

Wauw, denk je, bij het zien van Samson en Goliath, de kolossale gele kranen op scheepswerf Harland & Wolff. Rond 1900 was de werf de grootste ter wereld en bouwde men hier de Titanic, het schip dat in april 1912 zonk op haar eerste reis. ‘Built by the Irish, sunk by the British’, zeggen de Ieren vanwege de Engelse kapitein. Titanic Quarter is barstensvol geschiedenis en erfgoed. Het Titanic museum biedt op een geweldige manier een duik in het verleden. Met de Hop-on Hop-off Wee Tram ratel je naar het Dock and Pump House en de SS Nomadic. Zin in koffie? De koffiebeker die plots opdook in de laatste aflevering van Game of Thrones kwam niet van Starbucks, maar van Paper Cup, jarenlang de vaste stek van de GoT-cast en crew.

Belfast

Pronkstuk

Midden in het gezellige en sfeervolle centrum van Belfast waar je veel winkels, restaurantjes en Irish pubs vindt, pronkt de City Hall. Wat een plaatje. De enorme koepel boven de hoofdingang, de schitterende zalen… Met ook nog eens gratis rondleidingen is de City Hall een bezoek meer dan waard.

Belfast

Van roerig tot bruisend

De roerige geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten. The Troubles, de hevige strijd tussen de protestanten en de katholieken, zie je terug in politieke en historische muurschilderingen. Tijdens een ‘Black Cab Tour’, vertelt de taxichauffeur je over de geschiedenis van de stad. Inmiddels bruist Belfast van levenslust. Veel karakter en charme heeft Cathedral Quarter, bekend als de culturele wijk en gelokaliseerd rond – je raadt het al – een kathedraal. Met de smalle geplaveide straatjes en geweldige bars een perfecte bestemming voor een avondje uit.

St. George’s Market

Ben je op vrijdag of in het weekend in Belfast, dan ga je vast en zeker naar de overdekte Victoriaanse markthal St. George’s Market, een old school foodhal. Wat een wonderbaarlijk gebouw en wat een lekker sfeertje! De Ieren komen hier hun verse vis of lokale kaas kopen, maar je vindt er ook kleding en brocante.

Tropische verrassing

Tijdens een wandeling door de Botanic Gardens ruik je de zoete geuren in het Tropical Ravine, een verzonken tuin met tropische vogels. Iconisch is het Palm House, een enorme serre in Victoriaanse stijl. Het (gratis!) Ulster Museum herbergt bekende meesters, Ierse kunst, archeologische en etnografische artefacten, de schatten van Spaanse Armada, een Egyptische mummie en nog veel meer.       

‘I love Belfast’

De beste attractie van Belfast? Dat zijn de mensen! Iedereen is vriendelijk en uitnodigend. Maar er is zoveel te beleven. Neem de Game of Thrones®-saga, verteld met spectaculaire, gigantische interactieve glas-in-loodramen op verschillende plekken. De Narnia-figuren uit de wereld van C.S. Lewis. De voormalige gevangenis Crumlin Road Gaol. En natuurlijk je keel smeren met een pint Guinness en dan uit volle borst meezingen met de Ieren. 48 uren in Belfast? Die vliegen om!

Belfast

Aanrader Kelly’s Cellars:

Voor huisgemaakte Ierse rundstoofpot met een pint Guinness en traditionele Ierse livemuziek ga je naar de historische pub Kelly’s Cellars alsof de tijd heeft stilgestaan.