De stad van de liefde, stad van de mode en stad van het licht. Stuk voor stuk bekende bijnamen van de Franse hoofdstad Parijs. Maar deze stad staat ook bekend om de talloze bekende filmlocaties. Veel Hollywood films zijn in Parijs opgenomen of spelen zich af op een locatie die gebaseerd is op Parijse bezienswaardigheden. Wij nemen je mee op een route langs bekendste – én minder bekende – filmlocaties van Parijs.

Parijs Sacre Coeur | De bekendste filmlocaties in Parijs

Starten in het kenmerkende Frankrijk

Het startpunt van de wandeling is de iconische Sacré-Coeur en kunstenaarswijk Montmartre. Veel scènes uit – misschien wel Frankrijks bekendste –  film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain spelen zich hier af. Dit is de ideale locatie om de dag rustig te beginnen met een ontbijt of om een kopje koffie te drinken. Vanuit Montmartre loop je rustig door richting de befaamde Moulin Rouge. De gelijknamige film speelt zich hier af, maar in een zijstraat van de Moulin Rouge vind je ook Café des Deux Moulins. Dat is dan weer bekend van het eerder genoemde Amélie.

Parijs Louvre

Uitrusten langs de Seine

In een klein halfuurtje wandel je vanaf de Moulin Rouge in zuidelijke richting. In het tiende arrondissement vind je Hotel Scribe, waar een aantal scènes uit Hollywood blockbuster The Devil Wears Prada zich zouden afspelen. Wist je dat je met de Jong Intra Vakanties zelfs in Hotel Scribe kunt overnachten? Dat maakt je Parijse filmervaring helemaal compleet. Vervolg je weg richting het bekendste museum van Parijs: het Louvre. Wist je dat je hier bovendien een heuse Da Vinci Code Tour kunt boeken? In deze film, vernoemd naar het boek van Dan Brown, speelt het Louvre een hele grote rol. Rivier de Seine stroomt dwars door de stad en is dan ook niet voor niets het decor van talloze films geweest. De bekendste? Misschien is dat wel An American in Paris met Gene Kelly in de hoofdrol.

Notre Dame

De bekendste boekenwinkel van Parijs: Shakespeare & company

De volgende stop staat bekend vanwege filmklassieker Before Sunset. Door heel Parijs zijn verschillende locaties te vinden waar scènes uit deze film zijn opgenomen, maar de meest iconische is misschien wel boekenwinkel Shakespeare & Company.

Recht tegenover Shakespeare & Company ligt de Notre Dame. De wederopbouw van deze wereldberoemde kathedraal is in volle gang en hoewel dit nog wel een aantal jaar gaat duren, kun je haar eigenlijk echt niet overslaan bij je stedentrip naar Parijs.

Pantheon Parijs

Rondstruinen door het vijfde arrondissement

Als je kleine kinderen hebt, of gewoon een liefhebber bent van teken- en animatiefilms, is er een grote kans dat je Ratatouille gezien hebt. In deze film probeert een rat het te maken als chefkok in Parijs. Enkele scènes zijn losjes gebaseerd op het reilen en zeilen in sterrenrestaurant La Tour d’Argent. Dit ligt op enkele minuten loopafstand van de Notre Dame. Wandel iets verder van de Seine af het vijfde arrondissement in voor het Panthéon. Veel bekende Fransen liggen hier begraven. In Woody Allen’s Midnight in Paris is dit bovendien de locatie waar de twee hoofdpersonen elkaar ontmoeten. Aan hetzelfde plein als het Panthéon ligt bibliotheek Sainte-Geneviève. Deze universiteitsbibliotheek is te zien in Martin Scorsese’s film Hugo.

Eiffeltoren Paris | De bekendste filmlocaties in Parijs

Een waardige afsluiting

Genoeg gewandeld? Begrijpelijk! Gelukkig bevind je je in de perfecte wijk om een lekker hapje te eten en even uit te rusten op een terras. Heb je nog wel wat energie over? Wandel dan ook in richting van de Eiffeltoren. Een flinke wandeling, al kun je natuurlijk ook het openbaar vervoer nemen. Een tikkeltje zuidelijk van Parijs’ bekendste toren ligt Pont Bir-Hakeim: een brug waarmee je ook de scène oversteekt. Deze stalen brug is op het eerste gezicht misschien niet direct een bezoek waard, maar filmliefhebbers herkennen hem ongetwijfeld uit één van de grootste films van de afgelopen jaren: Inception. En nu je toch in de buurt bent, kun je net zo goed meteen even dat schitterende uitzicht vanaf de Eiffeltoren meepakken!

Klaar om de bekendste filmlocaties van Parijs te gaan ontdekken?