Het land van de tapas, de sangria en de costa’s heeft zoveel meer te bieden. Zo kun je prachtig wandelen in Spanje, want er zijn honderden natuurparken, waarvan 15 nationale parken. Hier vind je bergen, bossen en meren en er zijn vele gemarkeerde wandelpaden. Pak je wandelschoenen dus in en maak jouw vakantie in Spanje lekker actief.

Catalonië

In Catalonië liggen overbekende vakantiegebieden zoals de Costa Brava, de Costa Barcelona en de Costa Dorada, maar je kunt er ook goed wandelen. Zo vind je er het Nationaal Park Aigüestortes, waar je lange wandelingen kunt maken. Ook het groene Vall de Sant Daniel nabij Girona is de moeite waard. Andere aanraders zijn de bergachtige natuurparken van de Cadí-Moixerò en van de l’Alt Pirineu. Dit zijn echte wandelparadijzen voor natuurliefhebbers.

Aigüestortes

Andalusië

Andalusië, in het zuiden van Spanje, staat garant voor veel zonneschijn, witte dorpjes, ruige gebergten en een lange kustlijn. Maar je kunt er ook goed wandelen. Doe dit vooral in het voor- of naseizoen, anders is het echt veel te warm in deze streek. Het bekendste berggebied in deze regio is de Sierra Nevada. Hier liggen meerdere bergen met toppen boven de 3000 meter. Het landschap is afwisselend, van kleine witte dorpjes en uitgestrekte amandel- en olijfgaarden tot grillige hellingen met diepe ravijnen. Voor wandelaars is deze streek een must-visit.

Wandelen Spanje Sierra Nevada

Canarische eilanden

De Canarische eilanden hebben genoeg te bieden voor diegenen die hun zonvakantie een actieve impuls willen geven. Je zou er zelfs gemakkelijk een wandelvakantie van kunnen maken. De eilanden hebben sterk afwisselende landschappen. Zo heeft Gran Canaria subtropische palmbomen, maar ook ruige bergen, vulkaankraters en zelfs woestijn. Het vulkanische Tenerife heeft de hoogste berg van Spanje en een groot gedeelte van het eiland is beschermd natuurgebied. Ook het groene La Gomera leent zich uitstekend voor de mooiste wandelingen.

Wandelen Spanje Tenerife

Baskenland

Misschien denk je niet meteen aan Spaans Baskenland als vakantiebestemming, maar deze relatief onontdekte streek is echt de moeite waard. Zo is de stad San Sebastián een culinair Walhalla aan het strand en kun je in de omgeving indrukwekkende wandelroutes afleggen. Wandel bijvoorbeeld van San Sebastián naar het schattige vissersdorpje Pasajes de San Juan. Je loopt dan langs de zee en over de berg Ulía en legt het laatste stukje met een bootje af. Je doet ongeveer 3 uur over deze wandeling. Wil je na een uitgebreide lunch niet meer terug lopen? Dan pak je gewoon het openbaar vervoer naar San Sebastián.

Wandelen Spanje Baskenland

Even opletten

Hoe onschuldig wandelen ook lijkt, als je eropuit gaat in een uitgestrekt gebied moet je wel goed voorbereid zijn. De omstandigheden kunnen in een bergachtig gebied bijvoorbeeld zomaar omslaan. Zorg voor stevige wandelschoenen, genoeg water, iets te eten, zonnebrand, een opgeladen mobiele telefoon, een poncho en een warm vest. Ga ook geen uitputtende tocht maken als je geen conditie hebt, wijk niet van gemarkeerde paden af en laat altijd iemand weten waar je heen gaat. Laat je op locatie goed informeren over de huidige situatie en aandachtspunten voor je route.

Wat is jouw ultieme wandelgebied in Spanje?