Vooral als je voor de eerste keer op wintersportvakantie gaat, kan je je nog wel eens overvallen voelen door alle wintersporttermen. Groene, rode en zwarte pistes – je weet dat ze bestaan maar wat het verschil is tussen al die verschillende kleurtjes is je misschien níet helemaal duidelijk. In deze blog nemen we je mee langs de verschillende pistes die je tijdens jouw wintersportvakantie tegen kunt komen. We leggen je uit wat al die kleuren betekenen, waar je rekening mee moet houden én hoe je jouw wintersportbestemming afstemt op jouw wensen.

Van wit tot zwart | De verschillende pistes

In totaal zijn er vijf verschillende pistes te onderscheiden in kleur: wit, groen, blauw, rood en zwart. De betekenis van die verschillende kleuren is makkelijk uit te leggen: het heeft alles te maken met de moeilijkheidsgraad van de piste. Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, wil je niet op een zwarte piste terechtkomen. Een ervaren wintersporter daarentegen, zal als bestemming gauw kiezen voor een skigebied met meer rode en zwarte pistes.

De witte – of kleurloze – piste

De witte piste is geen officiële skipiste, maar hiermee wordt vaak de oefenweide (of babypiste) bedoeld. De naam zegt het al: dit is waar beginnende wintersporters hun eerste meter op de ski’s maken. De babypiste is relatief vlak, zodat je alle gelegenheid hebt om te leren remmen, sturen en draaien.

De groene piste

De groene piste is de makkelijkste piste en vergelijkbaar met de witte piste of babyweide. Dit zijn vlakke pistes met een minimaal aantal lage hellingen. Ideaal voor de beginnende wintersporter!

De blauwe piste

De blauwe piste biedt iets meer uitdaging dan de groene, maar is nog steeds relatief makkelijk te bedwingen. Nieuwe wintersporters zullen dan ook al redelijk snel een blauwe piste op gaan. De blauwe piste komt in vrijwel elk skigebied veel voor. Fijn als je het even rustiger aan wilt doen of als je samen reist met kinderen of minder ervaren wintersporters.

De rode piste

Ben je een gevorderde wintersporter? Dan moet je op de rode piste zijn! Rode pistes zijn steiler, hebben meer hellingen en bulten en vergen dus meer techniek en inzicht.

De zwarte piste

Het verbaast je vast niets: de zwarte piste heeft de hoogste moeilijkheidsgraad. Deze piste is niet in elk skigebied te vinden, maar wintersporters die wel van wat uitdaging houden, zoeken hun wintersportbestemming hier ongetwijfeld op uit.

Nog meer wat je wilt weten over de verschillende pistes

Als je weet hoeveel pistes er van een bepaalde kleur in een skigebied aanwezig zijn, zegt dat echter niet alles. In Oostenrijk, Duitsland en Italië zul je bijvoorbeeld geen groene pistes vinden. Daar is de blauwe piste de makkelijkste. Gelukkig zijn ook blauwe pistes prima voor beginnende wintersporters.

Naast de kleur zijn er meer punten waarop je een skipiste kunt beoordelen. De hellingsgraad bijvoorbeeld. Neem nu de rode piste. Deze hebben gemiddeld een hellingsgraad van 17% tot 23%, maar dit kan per land verschillen. Zo kan het zijn dat in het ene land een piste met deze hellingsgraad als rood wordt aangeduid, terwijl de piste in een ander land als zwarte piste wordt beoordeeld.

Sta je aan het begin van een piste? Je hoeft niet bang te zijn dat je zomaar per ongeluk een zwarte piste afglijdt. Aan het begin van de piste staan bodjes met daarop belangrijke informatie over de piste: de kleur, hellingsgraad, lengte en de eindbestemming. Bovendien heeft elke piste een nummer, die – net als de kleur – ook langs de route wordt aangegeven op bordjes. Je komt dus echt niet zomaar op een verkeerde piste terecht.

De verschillende skigebieden

Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn geliefde wintersportbestemmingen. Deze landen hebben meerdere skigebieden. Over het algemeen zijn in de grotere skigebieden veel verschillende pistes te vinden en is de bestemming die je kiest voor jouw wintersportvakantie ook van andere voorkeuren afhankelijk. Toch zijn er wel wat dingen waar je – op het gebied van skipistes – rekening mee kunt houden. Echte durfallen die graag losgaan op de zwarte pistes, kiezen bijvoorbeeld vaak voor het Oostenrijkse Zell am See – Kaprun of voor Ski Zillertal 3000. Voor beginnende wintersporters, of gezinnen met (kleine) kinderen is een gebied als SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental bijvoorbeeld meer geschikt.

Ook op wintersportvakantie en de verschillende piste kleuren zelf ontdekken? Bekijk alle wintersportvakanties bij de Jong Intra Vakanties.