Typisch Spaans: de Tortilla Española

    0
    1312
    Tortilla Español

    Tortilla Española

    De Tortilla Española, ook wel Tortilla de Patatas genoemd, is een typisch Spaans gerecht. Verwar hem niet met de Mexicaanse tortilla of wrap, dat is een heel ander verhaal. De Tortilla Española wordt al genoemd in documenten uit 1817, het is dus een echte klassieker. Dit is het recept.

    De Tortilla Española is misschien wel één van de meest beroemde gerechten uit de Spaanse keuken. Het is eigenlijk een dikke omelet, gemaakt van ei, aardappels en olijfolie. Vanaf dat punt lopen de recepten uiteen. Zo kan er bijvoorbeeld ook ui, knoflook, rode peper, paprika, peterselie en/of chorizo worden toegevoegd. Iedere Spanjaard heeft een eigen recept. De grootte en dikte variëren daarom ook. Ga vooral op zoek naar jouw eigen favoriete combinatie.

    De tortilla kan op ieder moment van de dag gegeten worden. Als voorgerecht, maar ook als ontbijt of als eenvoudige maaltijd met een groene salade. Je komt de tortilla in Spanje ook bijna altijd tegen op de tapaskaart. Vaak wordt hij dan op een stukje brood geserveerd of gewoon in blokjes of puntjes.

    Wil je zelf eens een Tortilla Española maken om het gevoel van een zonvakantie naar Spanje alvast in huis te halen of om nog even na te genieten van je stedentrip naar Barcelona? Matt Preston, bekend van Masterchef Australia, heeft in zijn boek “Fast, fresh & unbelievable delicious” een fijn recept.

    Bron: Matt Preston – Fast, fresh & unbelievable delicious via Culy.nl
    Recept Afdrukken
    Tortilla Española
    Tortilla Español
    Kook Tijd 40 minuten
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    • 3 aardappels
    • 3 eetlepels olijfolie liefst Spaanse
    • 1 rode ui in plakjes
    • 6 plakken ontbijtspek in kleine stukjes
    • 1 rode paprika in reepjes
    • 1 groene paprika in stukjes
    • 2 tenen knoflook fijngehakt
    • 1 groene chilipeper fijngehakt
    • 9 scharreleieren
    • 2 eetlepels slagroom
    • 100 gram manchego (of andere kaas) geraspt
    • zeezout
    • zwarte peper versgemalen
    • 1 handvol verse koriander fijngehakt
    Kook Tijd 40 minuten
    Porties
    personen
    Ingrediënten
    • 3 aardappels
    • 3 eetlepels olijfolie liefst Spaanse
    • 1 rode ui in plakjes
    • 6 plakken ontbijtspek in kleine stukjes
    • 1 rode paprika in reepjes
    • 1 groene paprika in stukjes
    • 2 tenen knoflook fijngehakt
    • 1 groene chilipeper fijngehakt
    • 9 scharreleieren
    • 2 eetlepels slagroom
    • 100 gram manchego (of andere kaas) geraspt
    • zeezout
    • zwarte peper versgemalen
    • 1 handvol verse koriander fijngehakt
    Tortilla Español
    Instructies
    1. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes van 1 x 1 cm en bestrooi ze met zout en peper.
    2. Giet de olijfolie in een zware, ovenvaste pan met antiaanbaklaag en verhit de olie op middelhoog vuur.
    3. Voeg de blokjes aardappel toe en schep ze om. Voeg 1 eetlepel water toe en dek de pan af. Bak de aardappels 5 minuten.
    4. Voeg de ui toe en dek de pan weer 10 minuten af. Verwarm alles tot de aardappels zacht beginnen te worden, maar niet verkleurd zijn. Neem het deksel van de pan.
    5. Doe het ontbijtspek, de paprika’s, de fijngehakte knoflook en de chilipeper in de pan. Roerbak het geheel tot de aardappels zacht zijn en de rest van de ingrediënten gaar is.
    6. Breek de eieren boven een mengkom en klop de slagroom er met een garde doorheen. Schenk het eimengsel gelijkmatig over het aardappels en uien en bak de omelet 4 minuten, tot de zijkant loskomt van de pan.
    7. Zet de pan onder de grill tot de bovenkant gaar is. Laat de eieren niet te gaar worden.
    8. Neem de pan uit de oven, leg een groot bord op de bovenkant en keer de pan om zodat de omelet op het bord komt te liggen. Je kunt hem direct uit de pan serveren.
    9. Garneer de omelet naar eigen inzicht met wat fijngehakte koriander of andere verse kruiden en de manchego.
    Notities